Koreansk-mexikansk tofutaco med physalis/jalapeño-salsa


Räck upp en hand alla ni som älskar tofu. Tänkte väl det. Tofu är oftast rätt trist, smaklöst och helt utan självförtroende. Så varför lägger vi då upp ett recept på denna själlösa råvara? Jo, för det går faktiskt att göra helt grymma anrättningar med tofu. Det viktiga är att få till kryddsättningen och texturen. Här går vi loss på silkestofu, en tofu som är extremt krämig och som lyfter sig enormt efter dubbelpanering och fritering. Men först får den ligga och dra i en koriansk/japansk chiliblandning. Till detta kör vi lite mexikanska vibbar med majstortilla, en physalis/Jalapeno-salsa, guacamole samt en tomatsalsa. Och som alltid – en massa koriander. Sen kan man så klart skippa att göra egna tortillas om man tycker att det är för stökigt. Enjoy!

Koriansk Friterad Tofu

  • 1 ask silkestofu 
  • 0.5 dl gochu garu (korianskt chilipulver)
  • 0.5 dl japansk soja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk ingefära
  • 1 msk ketchup
  • 2 msk japansk risvinsvinäger
  • 2 msk mirin
  • majsstärkelse
  • panko (ströbröd)

Linda in silkestofun i hushållspapper för att vätska ut tofun.

Börja därefter med marinaden. Blanda gochu garu, sojasås, ketchup, risvinsvinägern och mirin i en djup skål. Finhacka vitlöken och ingefäran och tillsätt marinaden. 

Skär tofun i åtta olika bitar. Var varsam då tofun lätt går sönder. Lägg tofun i majsstärkelsen och därefter i chilimarianden och avslutningsvis i pankon. 


Fritera i 170 grader tills tofun fått en knaprig och brun färg. 



Physalis/Jalapeno-salsa

  • 4 askar physalis 
  • 1 gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 jalapeno
  • 1 röd spansk chili
  • 2 msk olja
  • 1/2 kruka koriander
  • salt


Dela physalis på hälften och lägg de på en ugnsform och låt gå på 50 grader i ugnen över natten. Finhacka lök och vitlök och stek med lite olja på låg temperatur i ca 5 min. Hacka chilin och stek i ytterligare några minuter. Pulsmixa physalis och lök/chiliröran med en stavmixer. Tillsätt några msk olja om det behövs. Kör inte för länge, vi vill behålla texturen och ha den lite crunchy. Tillsätt 1/2 kruka koriander och pulsmixa kort igen. Salta efter eget tycke.

Guacamole

  • 3 st avocado
  • 0.5 tomat
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 1 färskpressad lime
  • 1 tsk salt
  • hackad koriander efter smak
  • hackad chili efter smak


Den här guacamolen är rätt mild då det är så mycket smaker i övriga side-dishes. Mosa avokadon med en gaffel tillsammans med limesaften och saltet i en skål. Kärna ur tomaten och hacka den ihop med chilin. Pressa vitköken och rör runt allt tillsammans med avokadoröran. Tillsätt koriander och ev finhackad chili efter smak. 

Tomatsalsa 

  • 5 st tomater
  • 2 st vitlöksklyftor 
  • 1 jalapeno
  • 1 röd spansk chili
  • 1/2 lime
  • salt
  • koriander


Kärna ur och hacka tomaterna. Finhacka chilin och vitlöksklyftorna. Blanda allt i en skål tillsammans med vätskan från 1/2 lime. Tillsätt salt efter eget tycke och strö över ett knippe finhackad koriander. 

Majstortilla 

  • 4 dl majsmjöl (masa harina)
  • 3 dl hett vatten
  • 1/2 tsk salt

Blanda mjöl och salt. Hetta upp vattnet och rör ner i mjölet. Låt degen stå ca 30 min. Forma en degklump till storleken en avokadokärna. Använd en tortillapress med plast runt för att pressa ut degen till en kaka. Jag har använt en vanlig plastficka mellan tortillapressen. Hetta upp en gjutjärnspanna till hög temperatur och stek bröden ca 1 min på varje sida. Täck bröden i en handduk tills servering.  


Avnjutes bäst med ett par kalla och gärna tequila om man är på det humöret.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s