Vindaloo med mango chutney


Med sin syra, mustighet och kraftfulla hetta är Vindaloo the number one of all curries. Och som mycket annat i det indiska köket så finns det mängder av varianter av denna rätt. Här ger vi oss på en variant baserad på Oumpf, som med sin trådiga och tuggiga konsistens passar ypperligt i ett långkok som Vindaloo. Det här receptet ger en måttfull hetta, tydlig syra och en skön krämighet genom kokosgrädde. Men vill man spice it up så är det bara att ösa på med mer chili. Receptet räcker till ca 6 rejält hungriga personer. 

Vindaloo

  • 1 msk korianderfrön
  • 1 msk bockhornsklöver
  • 2 hela torkade chili
  • 1 tsk paprikapulver
  • 0.5 tsk gurkmeja
  • 0.5 tsk spiskummin
  • 10-15 kardemummakärnor
  • 10 kryddnejlikor
  • neutral olja att steka i
  • 4 finhackade vitlöksklyftor 
  • 1 ”tumme” finhackad ingefära
  • 1 tsk tamarindpulver
  • 4 tomater
  • 1 gul lök
  • 1 liter kokosgrädde 
  • 2 dl vitvinsvinäger 
  • 2 påsar Oumpf (pure chunk)
  • 1 veg buljongtärning 
  • 2 st hela kanelstänger
  • salt
  • basmatiris
  • En näve färsk koriander

Tina Oumpfen. Rosta korianderfrön, bockhornsklöver, hel torkad chili, paprikapulver, gurkmeja, spiskummin, kardemummakärnor och kryddnejlikor i en het stekpanna (helst gjutjärn). Sänk till medeltemperatur och tillsätt en skvätt neutral olja, vitlök, ingefära och tamarindpulver och stek tills att vitlöken har mjuknat. Stäng av plattan och låt svalna något. 


Mixa kryddblandningen i en processor/minihackare (ett mindre tillbehör som går att köpa till de flesta stavmixers). Har ni ingen så går det bra med en klassisk mortel. 

Skålla tomaterna, dra av skinnet och mixa dem släta tillsammans med kokosgrädden, vinägern och kryddblandningen i en matberedare. Blanda den tinade Oumpfen med marinaden i en bunke och låt stå ca 30 min. 

Finhacka och stek löken i en stor gryta och tillsätt därefter Oumpfröran, en buljongtärning samt kanelstängerna. Låt småputtra i ca 1 h och rör om då och då. Salta efter eget tycke mot slutet. Ös på med färsk koriander precis innan servering




Mango Chutney

  • 1 röd torkad chili
  • 1 torkad mindre stark chili, t.ex chili Guajillo (kan uteslutas)
  • 5 st kryddnejlikor
  • 2 st kanelstänger
  • 0.5 tsk spiskummin
  • 0.5 tsk tamarindpulver 
  • 0.5 lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 st mango
  • olja att steka i
  • 1 dl vatten
  • salt

Rosta samtliga kryddor i en het torr stekpanna. 


Sänk temperaturen och tillsätt en skvätt neutral olja och stek lök och vitlök mjuk. Skala och hacka mangon i ca 3 cm stora kuber. Tillsätt mangon och vatten och reducera ned tills mangon mjuknat och vätskan fått en krämig konsistens. Salta efter eget tycke. 


Serveras med basmatiris och en massa färsk koriander. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s