Saffranslinguine med knaperstekta champinjoner


Saffran funkar till så mycket mer än lussekatter och annat julstök. Som till exempel i den här enkla och goda pastarätten med saffran, chili, vitlök, vitt vin, växtbaserad grädde, citron och dill. En anrättning som vår sons morbror för länge sedan bjöd oss på och som sedan dess blivit en av våra favoriträtter. Här serverad tillsammans med vitlöksknaperstekta champinjoner, men funkar även som den är eller med andra stekta/grillade grönsaker.

Saffranssås

  • En röd chili 
  • olivolja att steka i
  • 3 vitlöksklyftor 
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 3 dl växtbaserad grädde, här havregrädde
  • 1/2 pressad citron
  • 1/2 kruka dill
  • 1 buljongtärning
  • 2 ark saffran
  • salt
  • svartpeppar
  • 500 g linguine


Stek finhackad vitlök och hackad chili försiktigt på medeltemperatur i en skvätt olivolja. Se upp så att ni inte bränner/rostar vitlöken, den ska bara bli mjuk. Tillsätt vinet och buljongen och låt småputtra och reducera ner till ca hälften. Tillsätt grädden och reducera såsen ytterligare så att du sammanlagt har ca 3 dl. Tillsätt saffran, citronsaften och dillen strax innan servering och rör runt. Smaka av. Smakerna (syra, sälta hetta) ska gärna vara ca 30% i överkant då såsen tappar i smak efter blandning med pastan. Koka under tiden linguine enligt anvisning. Rör runt såsen i den färdigkokta pastan och servera med knaperstekta champinjoner. 

Knaperstekta champinjoner

  • 500 g skogschampinjoner
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 röd chili
  • olivolja för stekning
  • flingsalt
  • svartpeppar


Hacka champinjonerna i millimetertjocka skivor. Stek på mycket hög temperatur i torr stekpanna. Vänd svampen ofta så att den inte bränns. Dra ned temperaturen något när champinjonerna vätskat klart. Tillsätt några matskedar olivolja och stek svampen knaprig. Sänk temperaturen ytterligare och skjut över svampen på ena sidan av stekpannan. Tillsätt finhackad vitlök och hackad chili i den tomma sidan av stekpannan och stek hastigt med olivolja. Rör runt svampen med vitlöken och chilin. Tillsätt flingsalt och svartpeppar efter eget tycke. Lägg svampröran på toppen av pastan. Njut!

Annonser

2 thoughts on “Saffranslinguine med knaperstekta champinjoner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s