Rava Dosa

Runt milliniumskiftet var jag iväg på några backpackingresor till Indien. Indisk mat är för det mesta fantastisk som vegan. Speciellt det sydindiska köket fastnade jag för och deras olika varianter av dosa, som närmast kan beskrivas som pannkaka eller crepe. Här har vi gjort en rava dosa, som görs av mannagryn, rismjöl, mjöl, vatten, ingefära, lök, spiskummin och chili. Rava dosa avnjuts bäst ihop med kokoschutney, dahl och chilisås. En klassisk indisk frukost!

Rava dosa

  • 3 dl mannagryn
  • 2 dl rismjöl 
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 msk spiskumminfrön
  • 8 dl vatten
  • 1 msk finhackad ingefära 
  • 1 finhackad gul lök
  • 1-2 hackade gröna chilis
  • Neutral olja att steka i

Blanda mannagryn, rismjöl, vetemjöl, spiskumminfrön, ingefära och salt i en skål. Tillsätt vatten och vispa till en lös smet. Antingen steker man dosa i en stekpanna eller med fördel på en stekhäll om man sitter inne på en. Stek lök och chili hastigt i lite olja. Tillsätt därefter smeten direkt på löken/chilin, gärna genom att sprinkla ut smeten med händerna. Pensla över lite olja efter ca en minuts stekning.  Vik sedan kanterna över mitten så att det blir en dubbelvikt pannkaka.



Kokoschutney

  • 5 dl kokosflingor
  • 1 dl cashewnötter 
  • 1 tsk tamarindpulver (går att utesluta och istället tillsätta 1/2 lime)
  • 1/2 grön chili
  • 1 tsk salt
  • 1/2 msk hackad ingefära 
  • 1 pressad lime
  • 2 msk neutral olja
  • 4 dl vatten
  • 3 st röda torkade chili
  • 6-8 curryblad
  • 2 msk senapsfrön
  • 1 msk spiskumminfrön

Mixa kokosflingor, cashewnötter, tamarindpulver, grön chili, salt, ingefära, lime, olja och vatten i en matberedare. Stek under tiden senapsfrön, spiskumminfrön, torkade röda chili och curryblad i en stekpanna med olja i på medeltemperatur i några minuter. Vänd därefter i den varma röran i kokoschutneyn. 

Dhal på röda linser

  • 150 g röda linser
  • 2 vitlöksklyftor
  • Färsk ingefära, volymen av 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 chili
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 1,5 dl passerade tomater
  • 1 msk spiskumminfrön
  • 1 tsk tamarindpulver (kan ersättas med en skvätt lime)
  • 1 tsk gula senapsfrön
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 krm salt

Skölj linserna, finhacka ingefäran och koka dem sedan i buljongen tills att linserna är mjuka (ca 10 min).

Stek under tiden de torra kryddorna i olja och tillsätt sedan finhackad vitlök och skivad chili. När linserna blivit mjuka tillsätter du dem och tomatsåsen. Rör om och servera.

Indisk chilisås


  • 3 stora chilifrukter (välj styrka efter smak)
  • 3 körsbärstomater
  • 2 msk olja
  • 2 tsk vitvinsvinäger 
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 1 tsk spiskumminfrön
  • 1 tsk tamarindpulver
  • 1 krm gula senapsfrön
  • 1 krm gurkmeja
  • 1 krm socker
  • 1 krm salt


Fräs kryddorna på låg värme i olja i någon minut (akta så att de inte bränns). Tillsätt  sedan skivad vitlök, halverade tomater och chilifrukter (borttagen stam). När tomaterna och chilin blivit genommjuka är de redo att mixas ihop med vinäger. Vi använder en liten mixbehållare till stavmixern som passar perfekt för mindre mängder. 

Servera rava dosa till chilisås, kokoschutney, dhal och gärna färsk koriander. Ät med händerna och doppa dosan i såserna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s