Tofu Grenoble med örtigt potatisstomp och kantareller


I söndags var det en helt grym dag på västkusten. Närmare 20 grader varmt och strålande solsken. Efter en förmiddag i skateparken med ungarna bestämde vi oss för att ta en lunch i skogen och se om de senaste veckornas lite ostadiga väder påverkat svampgudarna. Blev en hel korg med gula kantareller, trattisar och ett par Karl-Johan! Gillar att utgå från en ingrediens (svamp i det här fallet) och därifrån spåna fram en komplett rätt. Resultatet blev svamp, tofu Grenoble och potatisstomp. Det var sjuukt gott!

Stekt panerad Tofu 

4-6 personer

  • 400 g tofu 
  • 1 dl svart risvinsvinäger (går säkert bra med vitvinsvinäger också)
  • 1 dl ljus sojasås 
  • vetemjöl
  • panko
  • no-egg
  • olja

Skär tofun i 1/2 cm tjocka skivor och lägg i en mindre form (alternativt i en plastpåse). Blanda risvinsvinäger och sojasås och slå över tofun. Låt stå minst 30 min, gärna längre (marianden ger tofu en behaglig syra och sälta). Vänd tofun i vetemjöl följt av no-eggröra (no-egg blandat med  vatten) och sist panko. Stek på medeltemperatur i stekpanna med en rejäl skvätt olja

Potatisstomp

  • 1 kg potatis
  • 2 stjälkar salladslök
  • en näve dill
  • en näve persilja
  • 1 dl havregrädde 
  • salt
  • peppar

Skala potatisen och koka i lättsaltat vatten tills att potatisen är mjuk. Hacka under tiden salladslök, dill och persilja. Häll av vattnet och tillsätt därefter örterna samt havregrädden. Mosa potatisen med en potatisstöt och blanda runt örterna. Tillsätt salt och peppar efter tycke. 

Rödbets- och kaprisröra Grenoble

  • 3 dl tärnade inlagda rödbetor 
  • 1 dl kapris
  • 2 st salladslökar
  • 1 dl hackad dill

Hacka rödbetorna och salladslöken grovt och rör runt med kapris och dill. Salta och peppra efter smak

Servera tofun, potatisstompet och rödbets- och kaprissröran med t.ex stekta kantareller och ärtskott. 



Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s