Veganskt dillkött a.k.a dillgött


När jag var liten och besökte min farmor och farfar i Rotebro brukade farmor bjuda på vällagad husmanskost. Ofta med lingon och pressgurka. Det jag gillade mest var farmors jättegoda dillkött. Syrligt, sött, salt, tuggigt, dilligt, ja, fantastiskt gott helt enkelt! Nu skippar jag givetvis kalven och baserar istället rätten på oumph som med sin tuggiga och fibriga konsistens smakar likt långkokt kött och därför passar utmärkt i denna välsmakande rätt.

Dillgött

3-4 personer

  • 1 påse rums- eller kylskåpstinad Oumph, the chunk
  • 1 stor morot
  • 1 palsternacka
  • 1 gul lök
  • 1/2 purjolök
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 1 dl havregrädde
  • 1,5 dl dillreduktion (se nedan)
  • 1/2 pressad citron
  • 1 krm salt
  • 3 korn vitpeppar och kryddpeppar, grovmalen (mortlad)
  • 1 kruka dill (ej kvistar)

Dillreduktion

  • 1,5 dl vatten
  • 2 msk ättikssprit (12%)
  • 1 dl socker
  • 1 kruka dillkvistar (spara dillvipporna till grytan)
  • 5 vitpepparkorn och 5 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 2 nejlikor
  • 1/2 krm timjan
  • Maizena

Koka upp dillreduktionen och låt sjuda på låg värme i ca 10 min.

Skala morot och palsternacka och skär i sneda skivor. Skär purjon på längden två gånger och skiva sedan på bredden. Hacka lök och stek i rapsolja på medelvärme tills att löken är mjuk. Tillsätt den tinade oumphen och vänd i löken. Tillsätt sedan resten av grönsakerna, buljongen, havregrädden och dillreduktion. Låt puttra tills att grönsakerna är mjuka (ca 10 min). Salta och peppra. Tillsätt citron (smaka av så att syran blir balanserad). Red med maizena till önskad simmighet. Tillsätt de hackade dillvipporna precis på slutet så att dillen behåller sin gröna färg.

Servera med kokt potatis.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s