Crème ninon


Ärtsoppa som äts på torsdagar till pannkaka är förvisso gott, men känns inte speciellt festligt. Grön ärtsoppa däremot med grädde och vitt vin platsar lätt som en lyxig förrätt eller varmrätt. En skvätt mousserande vin precis vid servering ger rätten extra guldkant.

Grön ärtsoppa, crème ninon

  • 700 g frysta gröna ärtor (ca 12 dl)
  • 1 liter grönsaksbuljong 
  • 1 gul lök
  • 1,5 dl havregrädde
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1/4 citronsaft
  • 3 kvistar bladpersilja 
  • Salt och peppar

Stek hackad lök i rapsolja, tillsätt buljong, persilja (separera bladen från kvistarna) och ärtor. Koka upp och sjud i ca 5 min. Plocka bort persiljekvistarna men låt bladen vara kvar. Sila av ca 75 % av vätskan i en skål och för över resten till en matberedare eller mixer. Mixa slätt och häll tillbaka i kastrullen tillsammans med den silade vätskan. Tillsätt vin och havregrädde. Låt puttra i några minuter och smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Dekorera soppan med en skvätt havregrädde, gräslök och ev. en skvätt mousserande vin. Servera till t.ex. kantarellsmörgås.

En skvätt skumpa precis vid servering tillför extra guldkant
Genom att droppa havregrädde i mönster och sen dra ut dropparna med en knivspets kan du skapa vackra eller roliga mönster. Våra barn fick varsitt hjärta i sina soppor vilket blev succé

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s