Fermenterad röd och gul chilisås med cajunkryddad ananas respektive mango 


Vi hakade på chilitrenden i våras, så där 10 år efter alla andra. Så i våras planterade vi  ca 30 plantor. Tog för givet att vi skulle lyckas hålla ca 10 % vid liv så det kändes rimligt. Nu blev det dock som så att i princip alla överlevde så det har varit chilins julafton här hemma. 


Det går ju att frysa in frukten men tänkte att det skulle vara roligare att göra chilisås istället. Så för att få fram en skön mustighet så valde jag att fermentera chilin i drygt två veckor. Sen kan man äta den som den är, eller med fördel mixa i diverse frukter. Jag gjorde en med mango och en cajunkryddad med physalis, nektariner och ananas. Båda blev jättegoda! Med sin hetta och fruktighet passar de perfekt som smakhöjare till olika rätter.

Fermenterad chili

  • 200 g chili
  • 1/2 gul lök
  • 5 vitlöksklyftor
  • 15 g jodfritt salt
  • 4 dl vatten

Mangochili

  • 1/2 mango i bitar

Cajunchili

  • 2 nektariner
  • 100g physalis
  • 1/3 ananas
  • 2 tsk cajunkryddblandning
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 1/2 lime
  • 1 msk olivolja
  • 1 nypa färsk koriander
  • 1 msk råsocker

Sterilisera en 1-liters glasburk, dvs koka i stor kastrull med massa vatten i 10 min. Häll bort vatten och låt svalna. Dela chilin på längden. Ta bort kärnor och mellanväggen eller lämna kvar om ni vill ha rejält med drag. Grovhacka lök och vitlök. Varva chili, lök och vitlök i glasbruken. Lös saltet i vattnet och häll därefter i glasbruken. Stoppa i en 3-liters plastpåse i glasbruken. Fyll på plastpåsen med vatten tills det inte är någon luftspalt mellan chiliblandning och påsen och så lite luft som möjligt mellan påsen och glasbrukens lock. Gör en knut på påsen, sätt på locket och ställ glasbruken i rumstemperatur i ca 2 veckor. 



Mangochili

Mixa den fermenterade blandningen av gul chili, vitlök, lök och ca hälften  av spadet i en matberedare. Tillsätt mangon och mixa slät. 

Cajunchili
Mixa den fermenterade blandningen av röd chili, vitlök, lök och ca hälften av spadet i en matberedare. Grovhacka ananas, nektarin och physalis och lägg på en plåt. Strö över, lökpulver, vitlökspulver, cajunkryddblandning, limesaft, olja, råsocker och koriander. Sätt in i ugnen ca 20 min på 200 grader. Låt svalna något och mixa sedan slät tillsammans med chiliröran. Smaka av och använd till allt utom gröt. 

Häll upp i steriliserad glasflaska. Då håller den länge i kylen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s