Färskost på cashewnöt

Vegansk hårdost är en vattendelare i vårt hushåll. Jag fattar inte grejen med att äta en dålig imitation av edamerost som i smält form dessutom är en slemmig gegga. Agnes däremot älskar vegansk hårdost och ser det som en självklarhet på frukostbordet. Ja ni fattar, vi har intagit en rätt låst ställning här hemma. Så för att mötas lite halvvägs försökte jag skapa tre olika färskostar på cashewnötter med följande smaksättning:

  • Soltorkade tomater & basilika
  • Gräslök & peppar
  • Pepparrot, dill & citron

Det blev riktigt lyckat, och hela familjen lyckades enas i en oslagbar ostallians! 

Nedan följer ett recept som ger 3 st ostar i samma storlek som créme brulé formar. 

Färskost på cashewnöt (grundrecept) 

  • 300 g cashewnötter
  • 1/4 dl bjäst
  • 0,5 msk lökpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 1 pressad citron
  • 1,5 msk vitvinsvinäger 

Blötlägg cashewnötterna över natten. Blanda samtliga ingredienser i en matberedare och pulsmixa tills konsistensen är len. Smaka av och tillsätt  ev ökad syra (citron eller vinäger) och sälta efter önskad smak. 

Smaksättning soltorkade tomater & basilika 

  • 4 soltorkade tomater 
  • 1/4 kruka basilika 
  • 1/2 pressad vitlöksklyfta 
  • 0,5 msk olivolja
  • 0,5 tsk vitvinsvinäger 
  • salt 
  • svartpeppar
  • paprikapulver 
  • chiliflakes

Mixa samtliga ingredienser i en matberedare. Salta och peppra efter eget tycke. Blanda med 1/3 av cashewnötosten i receptet ovan. Smörj två format i storlek ”créme brulé” med olja och tillsätt osten. Ställ in i kylen minst 2h och ”knacka” därefter ut osten på ett fat. Eventuellt krävs att man skär längs kanterna längs formen för att lättare få ut osten. Täck osten med en blandning av paprikapulver och chiliflakes.

Smaksättning gräslök & peppar

  • 1/4 kruka gräslök
  • svartpeppar
  • chiliflakes

Finhacka gräslök och blanda ner i 1/3 av cashewnötosten tillsammans med svartpeppar och chiliflakes (mängd efter eget tycke). Behandla osten på samma sätt som ovan men med hackad gräslök som topping.

Smaksättning pepparrot, dill och citron

  • 1 msk riven pepparrot
  • 1/4 pressad citron
  • citronzest från 1/4 citron
  • 1/3 kruka finhackad dill

Riv pepparrot och rör ner i 1/3 av cashewnötosten tillsammans med citronzest, finhackad dill och den pressade citronen. Behandla osten på samma sätt som ovan. Valde att inte toppa med något men det går så klart bra att riva lite extra pepparrot och dill på toppen. 

Osten innan topping
En värdig ostbricka!

Annonser

6 thoughts on “Färskost på cashewnöt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s