Banh Xeo – Vietnamesiska crepes

Banh Xeo ät frasiga vietnamesiska crepes av bl.a. ris- och majsmjöl. Här serverade med grönsakswok, stekt marinerad  tempeh och en sås gjord på soja och risvinsvinäger. 

Crepes (ca 6 st)

  • 3 dl rismjöl 
  • 1/2 dl majsmjöl
  • 4 dl kokosmjölk
  • 3 dl kallt vatten
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk socker
  • 1/2 tsk salt
  • 1/3 kruka dill
  • 1/3 kruka koriander
  • ett knippe salladslök
  • 1 kryddmått vitpeppar

Finhacka salladslök, koriander och dill. Blanda alla torra ingredienser i en skål och tillsätt de finhackade gröna. Tillsätt kokosmjölken och därefter vattnet under vispning. Låt smeten vila minst en timme i kylskåp. Värm upp en stekpanna på medelhög värme. Tillsätt rikligt med olja och häll därefter 1/6 av smeten i pannan. Grädda ca 5 min tills pannkakan har blivit knaprig. 

Stek crepen i några minuter tills att den är knaprig och vänd sedan och stek i några minuter till

Vänd därefter pannkakan och stek ytterligare ett par minuter. Lägg upp pannkakan på tallrik och servera med soja & risvinsvinägersås samt tempeh & grönsaksfyllningen nedan samt strö över lite exta hackad koriander, salladslök och dill. 

Soja & risvinsvinägersås

  • 3 msk ljus soja
  • 1 msk  risvinsvinäger 
  • 2 msk kaprisspad
  • 1/2 lime
  • 1 msk råsocker
  • 1/2 hackad chili
  • 1 pressad vitlöksklyfta

Hacka chili och pressa vitlök och rör ned i en skål med råsocker, limesaft, vinäger, soja och kaprisspad. 

Grönskaswok med tempeh

  • 2 morötter 
  • 2 pak choi
  • 2 vitlöksklyftor
  • ett knippe salladslökar
  • ett paket tempeh (gärna marinerad)
  • 2 msk neutral olja
  • 1 msk sojasås

Hacka pak choi grovt och skiva morötterna tunt med t.ex. en mandolin. Hacka salladslöken och vitlöken fint. Skär tempeh i fingerbitar och stek ihop med lite av oljan och sojasåsen på hög temperatur tills tempehn har fått lite gyllenbrun yta. Woka därefter samtliga grönsaker i hög temperatur tillsammans med olja och sojasås i några minuter. 

/Erik

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s