Jordärtsskocksoppa med svamp, svartrot och svartkålschips

Det här mina vänner är något så fantastiskt som en soppa som passar lika väl till vardags som till nyårssupén. Här är nämligen en len, krämig och mustigt rostad jordärtskockssoppa som praktiskt taget tillreder sig själv. Ät som den är eller lyxa till det med krispiga svartrot & svartkålschips. 

Jordärtskocksoppa

  • 900 g jordärtskockor
  • 3 potatisar
  • 1 charlottenlök
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 2 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
  • 2 dl havregrädde
  • 1/2 tsk timjan
  • salt
  • ev citron
  • olivolja

Sätt ugnen på 220 grader. Skala jordärtskockorna, potatisen och löken och hacka grovt. Lägg grönsakerna på en plåt och slunga runt i ett par msk god olivolja och timjan. Salta lätt och kör in plåten i ugnen ca 30 min. Häll därefter de rostade grönsakerna i en stor kastrull och häll på grönsaksbuljong, grädde, och vin. Låt småputtra ca 5 min och mixa därefter soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt och ev citron och tillsätt mer grönsaksbuljong om ni vill ha en lösare soppa. Servera som den är eller ihop med grönsakschips och stekt svamp

Grönsaker

  • 2 svartrötter
  • 5 större blad svartkål (alt. grönkål)
  • 200 g kungssopp eller valfri svamp
  • neutral olja

Skala svartrötterna. Skär därefter långa bitar av svartrötter med en mandolin eller potatisskalare. Lägg bitarna i kallt vatten, annars missfärgas (oxideras) svartrötterna och blir gula. Fritera svartrötterna tills de är svagt gulbruna i en stekpanna med ca 1/2 cm olja. Det går ganska snabbt, ca 1 min och var försiktiga så att de inte bränns vid. Lägg svartrötterna på ett bakplåtspapper och salta lätt. 

Dela svartkålsbladen på två genom att skära bort ”mittstängen”. Gnid in bladen i olivolja på en ugnsplåt och salta lätt. Var försiktig, det är lätt att övertalta. Kör in i ugnen på 220 grader i ca 10 min tills bladen rostats till chips. Vänd bladen då och då. 

Stek svamp i olja och salta lätt. 

Enjoy!

/Erik

Annonser

2 thoughts on “Jordärtsskocksoppa med svamp, svartrot och svartkålschips

  1. Lagade soppa förra helgen. Jordärtskockssoppa är alltid gott men den här tog priset. Alla älskade den, både barn och vuxna. Ska alltid rosta mina skockor i ugn framöver.

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s