Fried rice 


Jag har alltid haft problem med inrutade mönster. Det är nog därför jag trivs i min yrkesroll som forskare där jag har ganska fria tyglar. Detsamma gäller matlagning där jag tycker recept ibland har en negativ inverkan på kreativitet. 

Kanske lite motsägande att då driva en blogg som just ger ut recept… Men jag hoppas att ni som läser vår blogg även tar ut svängarna och ibland använder recepten som en grovmall och därefter sätter er egen prägel på rätterna. 

Så varför inte börja nu med detta recept på fried rice. Tycker nämligen att fried rice är lite som pyttipanna, man tar det man har i kylen och det enda ”måstet” är riset. Här är riset gulfärgat med gurkmeja, smaksatt med bjäst-flingor (finns på bl.a. hälsokostaffärer och ger en ”ostig smak) och serveras med bland annat tofu, svamp, sojabönor och avokado. Och istället för att bara hacka avokadon, varför inte lyxa till det hela med en snitsig avokadoros

Ingredienser Fried Rice (4 portioner)

  • 3 dl basmatiris 
  • 5 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 250 g champinjoner
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 paket fast tofu (270 g)
  • 1 dl havregrädde
  • 2 msk ljus soja
  • 1/2 msk lökpulver
  • 1 dl vatten
  • 1/2 dl bjästflingor
  • 2 msk olja
  • 1 tsk gurkmeja

Grönsaker som tillbehör

  • tärnad avokado (alt. avokadoros)
  • färsk koriander
  • skivad röd chili
  • skivad salladslök
  • morötter i tunna stavar (julienne)
  • edamamebönor
  • Grovt hackade cashewnötter
  1. Koka basmatiriset enligt instruktioner på förpackningen, dvs 3 dl ris till 5 dl vatten och 2 krm salt. 
  2. Grovhacka under tiden svamp, lök och vitlök och stek i wokpanna. Lägg därefter lök- och svampröran i en skål.
  3. Förbered tillbehören: tina edamamebönor, strimla morötter julienne, skiva chili, tärna avokado, hacka cashewnötter, skiva salladslök och koriander.
  4.  Mosa tofun för hand och rör ner i wokpannan tillsammans med havregrädde, 1 dl vatten, soja och lökpulver. Låt puttra några minuter, vänd i bjästen och lägg upp röran i en skål. 
  5. Hetta upp wokpannan och tillsätt olja och gurkmeja. Vänd sedan runt det färdigkokta riset i någon minut. 
  6. Blanda riset med svampröran och tofuröran och strössla tillbehören på toppen. Servera med sötsur sås eller enligt recept nedan. 

Sås

  • 1/2 dl sötsur sås
  • 1 msk ljus soja
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 1 msk tahini

Finhacka vitlöksklyftan och blanda med övriga ingredienser. 

/ Erik

4 reaktioner till “Fried rice 

Lämna en kommentar