Veganska mums-mums


Aquafaba! Hurra för aquafaba!

För er som inte vet, heter kikärtsspad även aquafaba. Denna bönvätska har ungefär samma egenskaper som äggvita vilket innebär att det kan användas till t.ex. maräng, majonnäs och… *trumvirvel* MUMS-MUMS!!!

Det var Erik som experimenterade fram denna fluffiga lilla kaka trots stor skepsis från mig (det kommer aldrig gå fattar du väl!). Well, jag fick äta upp det (bokstavligen), då slutresultatet blev riktigt bra, till min, barnens och Eriks stora lycka.

Mums-mums 

Ca. 20 st.

  • 1 paket kikärtsspad (ekologiska kikärtor på tetra)
  • 1 tsk citronjuice
  • 1 tsk äkta vaniljpulver
  • 1,5 dl socker
  • 1 tsk xantangummi
  • 300 g mörk mjölkfri choklad
  • 1/2 tsk rapsolja
  • 1 paket smörgåsrån

Sila av spadet från kikärtorna. Spara kikärtorna och gör exempelvis hummus.

Vispa spadet ihop med sockret, vaniljpulvret och citronjuicen med ballongvisp tills att det är fluffigt  (några minuter med elvisp).

Tillsätt xantangummit och vispa ytterligare i någon minut. Konsistensen ska nu vara så fast att det i princip ska gå att vända skålen utan att fluffet rinner ut.

Ta ett litet glas eller stansform (ungefär diameter något större än en äggkopp). Tryck ut runda kakor ur smörgåsrånen. Vi använde ett litet glas som precis gick att trycka ut 2 kakor ur ett rektangulärt smörgåsrån.

Lägg ut de stansade rånen och spritsa ut fluff med en gräddsprits. Antingen i en uppåtgående spiralrörelse eller i två våningar, dvs spritsa först ett lager i botten av rånet och lyft sedan spritsen och tryck ut ett nytt spetsigt lager på toppen.

Spritsa spiralformat eller två lager

Lägg ut de spritsade rånen på en bricka och stoppa in i frysen. Låt stå i ca 2 timmar. De behöver inte vara helt frysta, men kalla och fasta så att de kan doppas i choklad utan att smälta ut.

Smält choklad, blanda i olja för att göra chokladen mjukare och häll upp i en kopp. Doppa fluffet ner i chokladen tills att chokladen når rånet. Låt droppa av lite och ställ på bakplåtspapper. Chokladen stelnar rätt fort eftersom fluffet är kallt. Chokladen kan därför också behöva värmas emellan några dopp.


Den choklad som blir över kan användas för att göra ett enkelt chokladgodis. Eller, ät upp överbliven choklad med sked helt enkelt 😉

/Agnes

7 reaktioner till “Veganska mums-mums

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s