Mustig rotfruktsgryta

Rotfruktsgryta kanske inte låter så upphetsande. Men rotfrukter i ett långkok med fylligt vin, söta syltlökar och mustig svamp passar utmärkt som söndagsmiddag eller till vardag om du nu har lite extra tid över. 

Recept

  • 250 g kålrot
  • 200 g rotselleri
  • 150 g portabello
  • 1 liten purjolök
  • 100 g champinjoner 
  • 1 morot
  • 3 bladselleristjälkar 
  • 3 msk grönskasfond
  • 2 dl rödvin
  • 5 dl vatten 
  • 10 svartpepparkorn
  • 3 msk tomatpuré 
  • 2 lagerblad 
  • 2 dl syltlök
  • 1 dl havregrädde
  • 4-5 msk maizena
  • olivolja

1. Skär purjolöken och hacka svampen i tärningar. Stek i en gryta på medelvärme med en skvätt olja. Tillsätt vatten, rödvin, tomatpuré, lagerblad, pepparkorn och grönsaksfond. Koka upp och låt sjuda.

2. Skala under tiden rotfrukterna och dela kålrot och rotselleri i ca 2 cm stora kuber och moroten i 5 mm breda slantar. Tillsätt kålroten i grytan och puttra under lock i 10 min. Tillsätt därefter rotsellerin och koka ytterligare 10 min. Tillsätt sedan moroten och låt småputtra ytterligare 10 min. 

3. Hacka bladselleristjälkarna ca 1 cm breda och tillsätt grytan tillsammans med havregrädde. Red av med maizena till önskad konsistens och tillsätt syltlöken. Servera med potatis, lingonsylt och haricots verts. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s