Veganska pizzor


Att beställa en vegetarisk eller vegansk pizza på på en random pizzeria utan större ambitioner brukar sällan bli en större smakupplevelse. Därför kör vi nästan uteslutande egna pizzor för det är så mycket godare och inte speciellt svårt! Nedan följer recept på pizzadeg och tips på tre olika toppings. 

Pizzadeg + tomatsås

  • 1 paket jäst
  • 5 dl fingervarmt vatten
  • 4 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 12-14 dl mjöl
  • 1 burk färdiggjord pizzatomatsås

Blanda jäst med lite av vattnet i en bu le och rör tills jästen löst sig helt. Tillsätt resterande vatten, olivolja och salt. Blanda i mjölet (ca 12-14 dl, avgör efter egen förmåga hur mycket) och knåda tills du får en smidig deg som inte är kladdig. Låt jäsa 30 min under bakduk. Kavla ut degen till runda pizzabottnar. Har du en pizzaspade och pizzasten kan du med fördel lägga en mjölad pizzabotten på spaden och därefter tillsätta tomatsås och topping. Baka pizzan på 275 grader (grillfunktion) i ca 6-8 min, eller tills pizzan ser klar ut. Om du saknat pizzasten och spade lägg pizzan på en ugnsform täckt med bakplåtspapper och grädda på samma sätt. 



Topping 1 – so fresh and so clean

  • 1 zucchini 
  • 1 msk torkad ramslök (går att utesluta eller ta annan ört)
  • 4 msk olivolja
  • 1/2 pressad citron
  • flingsalt
  • cocktailtomater
  • 1/2 fänkål
  • 1 röd lök
  • 3 msk risvinäger
  • 1 msk mirin
  • 2 msk vatten
  • 4 msk färsk hackad dill
  • 1 portabello (går att byta ut mot annan svamp)
  • 1 vitlöksklyfta
  • Vegansk smältbar ost

1. Blanda mirin, vatten och risvinäger i en skål. Skär fänkål och lök tunt med kniv eller mandolin och blanda med risvinägerröran. Låt marinera minst 30 min. Häll av vätskan och blanda röran med finhackad dill. 

2.  Skär under tiden zucchinin i långa tunna skivor och marinera (i minst 10 min) med pressad citron, olivolja, ramslök och flingsalt. Grilla zucchinin eller stek på spis i grillpanna eller stekpanna på hög temperatur.

3. Stek tomaterna hela i en stekpanna på hög temperatur med olivolja i någon minut. 

4. Tärna portabellon och stek i olivolja med lite vitlök och strö över lite flingsalt. 

5. Toppa pizzan med svamp, zucchini, tomat och riven vegansk ost och baka i ugnen. 

6. Tillsätt därefter den syrade fänkåls- och rödlöksröran. 


Topping 2 – slabb deluxe

  • Ett pkt Oumpf! Timjan och vitlök
  • 1 röd paprika
  • 1 portabello
  • 1 vitlöksklyfta
  • Rydbergs bearnaisesås 
  • olivolja
  • smältbar veganost

1. Stek Oumpf gyllenbrun i olivolja i en stekpanna på medelhög temperatur. Dela paprikan i ca 8 bitar. Grilla eller stek paprikan på hög temperatur. Dela portabellon i tärningar och stek i olivolja med finhackad vitlöksklyfta. 

2. Toppa pizzan med Oumpf, paprika, svamp och vegansk ost och baka i ugnen. 

3. Tillsätt bearnaisesås på den gräddade pizzan. 



Topping 3 – asian style

  • 1 huvud pak choi
  • 1 röd chili 
  • 2 vitlöksklyftor 
  • 2 msk kaprisspad 
  • 1/2 lime 
  • 1 msk finhackad dill
  • 1/2 kruka koriander
  • salt
  • olivolja 
  • 1 portabello
  • smältbar veganost

1. Stek portabello i en stekpanna med olja och en finhackad vitlöksklyfta på medelhög temperatur

2. Hacka chili och en vitlöksklyfta och blanda med kaprisspad, lime och lite salt i en skål. Hacka pak choi, dill och koriander och rör runt i skålen. 

3. Toppa pizzan med svamp och veganost och baka i ugnen 

4. När pizzan är färdig tillsätt ört- och pak choi-röran. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s