Vegansk bouillabaisse med saffran, fänkål, ramslök och shiitake


Saffran, fänkål, ramslök, dill och shiitake. Goda smaker i sig men som tillsammans skapar en underbar synergieffekt i denna soppa. Servera gärna med hemgjord kikärtsaioli och nybakat surdegsbröd. 

Ingredienser (4-6 personer)

  • 4 tomater (alt. konserverade cocktailtomater) 
  • 2 hela solovitlökar
  • 1/2 dl färsk basilika
  • 300 g shiitake
  • 1 paket fast tofu
  • 1 msk misopasta
  • 1 msk kaprisspad
  • 1 rödlök
  • 2,5 dl torrt vitt vin
  • 0,8 l vatten
  • 6 dl havregrädde
  • 2 buljongtärningar 
  • 1/2 fänkål
  • 1-2 paket saffran
  • 10 ramslöksblad
  • 2-4 dl finhackade örter (timjan, gräslök, dill)

Dela tomaterna på bredden två gånger och bred ut på en ugnsfast form. Ringla olivolja över och strö över lite basilikablad, flingsalt och svartpeppar. Sätt in formen i ugnen på 225 grader i 10 min. Sänk därefter till 125 grader och låt baka i 2-3 h. Ta ut formen och strimla tomaterna med en kniv. Om du vill göra en snabbare variant kan du använda hela konserverade cocktailtomater på burk.

Gör en marinad till tofu och svampen genom att blanda miso, kaprisspad och 0,5 dl vitt vin. Tärna tofu och dela svampen till centimeterstora bitar. Blanda med marinaden och låt stå. 

Stek finhackad rödlök med en skvätt olivolja på medelhög temperatur i en större gryta. Tillsätt vin, vatten, havregrädde och buljongtärning och låt småputtra 5-10 min. Rör ner tomathacket, tofu- och svampröran samt marinaden i grytan och låt småputtra ytterligare 10 min. Skär fänkålen tunt med en mandolin eller kniv och rör ner i grytan. Finhacka örterna och rör ner i grytan tillsammans med saffran. Servera med surdegsbröd och kikärtsaioli

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s