Tomatsallad och citronmarinerad zucchini 

Just nu har vi jättemycket tomater och zucchini i trädgårdsodlingarna. Det känns så lyxigt att bara kunna plocka in grönsaker och kryddor när det vankas mat.

Idag gjorde vi lite goda lunchtillbehör, i form av en bifftomatsallad och citronmarinerad zucchini. Så enkelt och så gott!

Tomatsallad

  • Tre bifftomater eller fem vanliga tomater
  • 1/2 rödlök
  • Basilika
  • Olivolja
  • Flingsalt
  • Svartpeppar
  • Balsamico (se recept nedan)

Skiva tomat och rödlök och lägg på en tallrik. Strö basilikablad över. Ringla på lite olivolja och balsamico och toppa med lite flingsalt och grovmalen svartpeppar.

Balsamico

  • 1 dl balsamvinäger
  • 1 dl rödvin
  • 2 msk agavesirap

Blanda allt i en kastrull och koka upp under omrörning. Dra ner värmen och låt sjuda tills att den reducerats ner till knappt en dl. Balsamicon kommer vara lite rinnig men tjocknar lite när den svalnar. Om den blir för trögflytande kan den lösas upp med mer vinäger eller lite vatten.

Citronmarinerad zucchini 

  • 1 zucchini
  • 1 krm salt
  • Zest och juice från 1/2 citron
  • Olivolja
  • Flingsalt

Skiva zucchinin tunt på längden, med en mandolin eller osthyvel. Lägg i en bunke och gnid in 1 krm salt så att zucchinin vätskar ur. Låt stå i ca 20 min och häll sen bort vätskan. Pressa ner citronjuice. Hetta upp en stekpanna och stek några zucchiniskivor åt gången i lite olivolja. Lägg dem på en tallrik och strö över citronzest och flingsalt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s