Rödbetscarpaccio med friterad kapris och balsamico

Rödbetssäsongen är här! Ett gott och snyggt sätt att servera rödbetor är i form av tunna skivor, likt den italienska klassikern carpaccio, med ruccola, olivolja, balsamico, friterade kapris och persilja samt hackade cashewnötter. Passar perfekt som förrätt, på buffén eller som tillbehör på middagsbordet.

Recept

  • 4 rödbetor
  • Ruccola
  • Ca 1/2 dl cashewnötter
  • Ca 3 msk kapris
  • 1 näve kruspersilja
  • Balsamico (se recept nedan)
  • Olivolja
  • Flingsalt

Koka rödbetorna tills att de är mjuka. Låt dem svalna.

Fritera under tiden kapris i stekpanna med ca 1 cm olja. När de börjar bli krispiga är de klara. Lyft över kaprisen till ett bakplåtspapper. Fritera därefter små buketter av kruspersilja. Den blir färdig snabbare, så passa så att den inte bränns. Lägg även persiljan på bakplåtspapper.

Gör balsamico (se recept längst ner).

Gnid av skalet på rödbetorna och skiva så tunt som möjligt med kniv eller mandolin.

Lägg några salladsblad på en tallrik och fördela ut rödbetsskivorna ovanpå.

Toppa med lite mer ruccola, hackade cashewnötter, friterad kapris och persilja samt ringla över olivolja och balsamico. Avsluta med lite flingsalt.

Balsamico

  • 1 dl balsamvinäger
  • 1 dl rödvin
  • 2 msk agavesirap

Blanda allt i en kastrull och koka upp under omrörning. Dra ner värmen och låt sjuda tills att den reducerats ner till knappt en dl. Balsamicon kommer vara lite rinnig men tjocknar lite när den svalnar. Om den blir för trögflytande kan den lösas upp med mer vinäger eller lite vatten.

/Agnes

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s