Vegansk burgare med morotsbacon, chipotlemajonnäs och ölstekt lök

Det är lite trist att de flesta snabbmatsställen envisas med att servera trötta bönburgare helt utan vare sig textur eller smak som vegetariska alternativ. Så därför gick vi loss och skapade en burgare med lite mer finess. Burgaren är gjord på vetegluten, champinjoner och kidneybönor för att få en fin tuggig textur och är smaksatt med bl.a. vitlök och paprikapulver. För att lyfta smakerna så grillade vi burgaren och använde en söt/syrlig/salt-glaze gjord på vitlök, soja, agavesirap och vitvinsvinäger. Burgaren serverades med morotsbacon, ölstekt lök och chipotelmajonnäs. Resultatet blev kanske den godaste burgaren jag någonsin ätit! Receptet för samtliga delar hittar ni nedan förutom chipotelmajonnäsen vars recept finns här.

Burgare

  • 1 gul lök
  • 100 g champinjoner
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk kidneybönor
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk bjäst
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2,5 dl vetegluten
  1. Finhacka lök, champinjoner och vitlök och stek mjuka i en stekpanna med en skvätt olivolja.
  2. Skölj kidneybönorna i ett durkslag och låt vattnet rinna av. Mosa kidneybönorna med en gaffel i en skål.
  3. Tillsätt lök/champinjonshacket i skålen och rör samtidigt ned olivoljan, salt, bjäst och paprikapulvret. Blanda ordentligt.
  4. Tillsätt vetegluten och rör runt ytterligare. Ta upp smeten och skär med kniv ut fyra stycken bitar och forna dessa till hamburgare med händerna.
  5. Grilla hamburgarna ca 5 min på varje sida och pensla med glaze under grillningen. OBS om ni inte har lust att starta gasol- eller klotgrillen går det att köra in burgarna i ugnen på 200 grader i 10 min och sen avsluta med att steka i stekpanna någon minut på medelhög temperatur med en skvätt olja och glaze. Recept på glaze ser ni nedan.

Glaze

  • 2 msk ljus soja
  • 2 msk agavesirap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  1. Pressa vitlöksklyftan och blanda  samtliga ingredienser i en skål.

Morotsbacon 

  • 2 morötter
  • 1 msk liquid smoke
  • 3 msk ljus sirap
  • 2 msk sojasås
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • olivolja
  1. Skala morötterna och skiva på längden i ca 1/2 cm tunna skivor. Skär skivorna i 3 cm-långa stavar med en bredd på ca 1 cm.
  2. Blanda liquid smoke, sirap, sojasås och vitvinsvinäger i en skål. Tillsätt morötterna och låt stå minst 30 min.
  3. Ta upp morötterna och stek på medelhög temperatur i en stekpanna med lite olja tills att morötterna mjuknat.

Ölstekt lök

  • 2 gula lökar
  • 1 tsk socker
  • en nypa salt
  • 1/2 dl öl
  • olivolja
  1. Skär löken tunt i halvmånar. Stek på låg temperatur i en stekpanna med lite olja i ca 8-10 min. Rör om under tiden.
  2. Höj temperaturen till medelhög värme och tillsätt samtidigt socker och salt. Stek under omrörning tills löken är ljusbrun och lite krispig.
  3. Tillsätt ölen och sänk samtidigt värmen. Låt ölen koka in.

Servera burgaren och tillbehören med bröd, krispig sallad, tomat och saltgurka.


/Erik

Annonser

En reaktion till “Vegansk burgare med morotsbacon, chipotlemajonnäs och ölstekt lök

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s