Pumpachutney och rostade pumpakärnor

Till Halloween karvas det mången pumpa för att lysa upp höstmörkret och skapa mysrysig stämning. Men vad många kanske inte tänker på är att det också går att göra godsaker på det som karvas ur pumpan. Här är två enkla recept på vad som kan göras med kärnorna och pumpaköttet.

Het pumpachutney

  • Ca 2 dl småtärnat pumpakött (ej det trådiga runt kärnorna)
  • 1 msk ättikssprit 
  • 2 msk socker
  • 3 msk vatten
  • 5 kryddpepparkorn
  • 3 stjärnanis
  • 5 kryddnejlika
  • 1/2 kanel
  • 1 torkad chili
  • 1 nypa salt

Skär pumpan och chilin i små bitar. Koka upp ättikssprit, socker och vatten. Tillsätt övriga kryddor och sist pumpan och chilin. Låt sjuda i några minuter tills att pumpan är mjuk. Låt svalna och häll upp i en rengjord glasburk. 

Rostade pumpakärnor

  • Pumpakärnor
  • Olivolja
  • Flingsalt
  • Citron
  • Paprikapulver
  • Vitlökspulver

Skölj kärnorna så att de är rena från pumpakött. Låt rinna av i en sil ett tag.  Värm en torr panna och rosta kärnorna på medeltemperatur. Var på din vakt så att de inte bränns. När de är torra, ringla på lite olivolja, en liten skvätt citron, lite paprikapulver, vitlökspulver och flingsalt och rör om så att alla kärnor kryddas. Rosta några minuter till tills att kärnorna fått fin färg och är knapriga. 


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s