Risotto med portabello och skogschampinjoner

En perfekt tillagad risotto är både krämig, mustig, men med bibehållet tuggmotstånd på riset. Smaksättningen kan varieras enormt men svamp i olika former är en av våra favoriter nu i hösttider.

Ingredienser

  • 2 större portabellosvampar
  • 150 g skogschampinjoner
  • 4 schalottenlökar
  • 2 msk veganskt smör (t.ex. Naturli Vegan bredbart)
  • olivolja
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 3 dl Carnaroliris
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 2 dl vegansk smältbar ost (t.ex. Green Vie Mozzarella flavour)

Gör så här

  1. Hacka löken fint och stek på svag värme i en tjockbottnad kastrull med rikligt med olivolja och en msk smör.
  2. Skiva svampen i små bitar och stek på medeltemperatur tillsammans med löken. Lägg några matskedar av svampen åt sidan till servering.
  3. Gör grönsaksbuljongen i en separat kastrull, antingen med tärningar eller fond.
  4. Tillsätt riset och stek någon minut under omrörning tills att riset är lite glansigt.
  5. Tillsätt vinet. Koka upp och dra sedan ner temperaturen så att vätskan sjuder. Låt vinet nästan koka in helt under omrörning.
  6. Tillsätt därefter fonden, lite (någon dl) i taget och rör i grytan så inget bränns fast.
  7. Riset är klart efter ca 12-15 min. Smaka av, riset ska ha en liten kärna. Tillsätt riven vegansk ost, lite extra smör och smaka av med salt och peppar.
  8. Servera och toppa med den stekta svampen, lite riven vegansk ost och några salladsblad. Ringla över lite olivolja.

/Erik

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s