Asiatiska tofu- och shiitake-biffar

Jag var ute och åt lunch häromdagen med jobbet. Det bjöds på grönsaksbiffar. Fick in en sådan där stor, tjock, torr och kompakt klump som troligtvis glömts bort i en ugn och som mer verkade bestå av deg än grönsaker. Så jag åt av grönsaksbuffén istället.

Väl hemma bestämde jag mig för att försöka ge den vegetariska biffen upprättelse. Döm själva, men jag tycker att jag lyckats med kombinationen shitake, tofu, chili, vitlök, ingefära, koriander och citrongräs.

Recept

  • 150 g shiitake
  • 1 schalottenlök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tumme ingefära (ca 1 msk hackad)
  • 1 chili
  • 1 citrongräs
  • 1 pkt fast naturell tofu (270 g)
  • 2 msk teriyakisås
  • 1,5 msk ljus soja
  • 2/3 kruka koriander
  • 4 msk majsstärkelse
  • 1/2 dl panko
  • salt och peppar
  • neutral olja
  1. Finhacka svamp, lök, vitlök, ingefära, chili och citrongräs.
  2. Stek svamphacket i olja på medeltemperatur i några minuter. Salta och peppra efter smak.
  3. Mixa tofun jämn i en matberedare tillsammans med teriyakisås och soja och 2 msk olja.
  4. Grovhacka koriander.
  5. Lägg i koriander, svamphacket, majsstärkelse och panko i matberedaren och mixa kort tills allt blandat sig.
  6. Blöt händerna lätt med vatten och forma biffar av smeten. Är smeten för lös tillsätt mer majsstärkelse och panko.
  7. Stek biffarna i olja i ca 3 min på varje sida på medeltemperatur i en stekpanna av god kvalitet. OBS, var inte på och lyft på biffarna innan, då riskerar de att bränna fast. Biffarna släpper lätt från stekpannan efter ca 3 min.
  8. Servera med t.ex. ris eller nudlar och en god sås.

/ Erik

2 reaktioner till “Asiatiska tofu- och shiitake-biffar

  1. Super goda biffar gillar dom skarpt. Testade på att göra dom idag och är mycket nöjd med resultatet. Tack för receptet detta kommer jag göra flera gånger.

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar