Julig svampsill 2017

Förra året var första året med bloggen, och då lade vi inför julen 2016 ut recept på tre juliga svampsillar. I år har vi skapat en ny variant som även den blev riktigt god! Vem vet, om vi lyckas hålla bloggen i liv kanske det blir en tradition att skapa en ny svampsill varje år, lite som Blossas årliga glöggsmak 🙂

Grundrecept svampsill

  • 250 g färsk ostronskivling
  • 1 msk ättikssprit
  • 1 dl vatten
  • 2 msk socker
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk kallpressad linfröolja (inte nödvändig men ger lite oljig, fiskig smak)

Blanda allt utom svampen och linfröoljan i en kastrull och koka upp. Låt sjuda och rör om tills att salt och socker löst sig (tar någon minut). Låt svalna något. Tillsätt linfröoljan och rör om.

Skär svampen i lagom munsbitar och lägg i en skål. Häll över den ljumma lagen och låt stå medan du förbereder kryddsättningarna.

Svampen behöver inte täckas helt av lagen, men se till att vända den då och då så att all svamp suger åt sig lagen.

Julig svampsill 2017

  • 5 kryddnejlikor
  • 15 kryddpepparkorn
  • 5 rivdrag av muskot
  • 1/2 tsk finhackad ingefära
  • 2 tsk torkad dill
  • 1/2 rödlök
  • Ca 1 dl skivad fänkål i bitar

Mortla kryddnejlikorna och kryddpepparkornen. Finhacka ingefära och riv muskot. Skiva rödlök och fänkål. Skär fänkålsskivorna i bitar. Blanda allt med den inlagda svampsillen i en glasburk med lock. Tillsätt eventuellt några extra hela kryddnejlikor och kryddpepparkorn som dekoration. Sillen är redo att ätas redan efter ca 30 min, då svampen snabbt suger åt sig av smakerna. Kan förvaras i kylen i flera veckor.

/Erik

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s