Rotmos

En återkommande favoritvardagsrätt hos oss är rotmos, surkål, ärtor, korv och senap. Ungarna älskar det och vi vuxna med. Rotmos är ju i grunden redan växtbaserad men ofta tillsätts en klick smör. Jag brukar tillsätta vegosmör, t.ex av märket Naturli, men även en skvätt växtgrädde för det lilla extra. Så gott! Och den gula färgen lyser upp den mörka vintern.

Rotmos

  • 1 kålrot
  • 2 morötter
  • 6 potatisar
  • 1/2 dl växtgrädde
  • 1 msk koncentrerad grönsaksfond
  • 1 klick vegosmör
  • Salt och mald vitpeppar

Skala kålrot och morötter och skär i ca 2 cm tjocka bitar. Koka i en kastrull i ca 20 min.

Skala under tiden potatisen och dela varje potatis i ca 8 bitar. Koka tillsammans med den förkokta kålroten och morötterna i ytterligare ca 10 min. Känn med sticka när bitarna är mjuka.

Häll av det mesta av spadet. Behåll lite i botten. Tillsätt växtgrädde, fond och vegosmör. Mosa med en potatisstöt om du gillar småbitar av morot i moset, använd annars en elvisp för slätare mos. Smaka av, salta och peppra.

/Agnes

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s