Ljummen rotfruktssallad med cashewkräm

Det här är en rätt som jag ofta åt tidigare men då med getost. Jag har inte ätit den sedan jag slutade med mejeriprodukter, men nu kom jag på att en saltsyrlig cashewkräm skulle kunna ersätta osten. Och det blev superbra, lika gott som jag minns! Varma, milda rotfrukter, krispig sallad, salt och krämig cashewkräm och sötsyrlig balsamico – fullträff!

Receptet är för ca 4 portioner

Tillbehör

  • Blandsallad alt. bara ruccola
  • Några skivor rödlök
  • Balsamico (kan köpas eller göras själv)
  • Flingsalt och grovmalen svartpeppar
  • Olivolja

Rotfrukter

  • 1 sötpotatis
  • 300 g jordärtskockor
  • 6 betor (röd, gul och/eller polka)
  • 1 stor morot

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär rotfrukterna i bitar. Börja med att lägga betorna i en ugnsform och ringla lite olivolja över. Lägg ev. rödbetorna i en separat form så att övriga betor inte färgas röda. Baka i ca 8 minuter och tillsätt därefter sötpotatisen, moroten och jordärtskockorna. Baka i ytterligare ca 15 min. Känn med sticka när bitarna är mjuka.

cashewkräm

  • 175 g neutrala cashewnötter
  • 10 bitar inlagda kronärtskocksbottnar
  • Juice från 1/2 citron
  • 3 msk olivolja
  • 1,5 msk bjäst
  • 2 krm salt

Blötlägg cashewnötterna, gärna några timmar, men åtminstone medan rotfrukterna skalas och skärs. Det är inte nödvändigt, men blötlagda nötter ger en slätare kräm. Å andra sidan kan lite crunch bara vara gott.

Häll av vattnet och mixa nötterna i en matberedare med övriga ingredienser, till en krämig röra.

Servering

Fördela ut sallad och rödlök på ett serveringsfat eller på enskilda tallrikar. Lägg på de varma rotfruktsbitarna och dutta ut några klickar cashewkräm. Ringla över lite olivolja och balsamico och strössla flingsalt och peppar.

/ Agnes

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s