Pizzabullar fyllda med mustig tomatsås, oliver, vegansk skinka och vegansk ost går hem lika mycket på buffébordet, som tilltugg till drinken eller som mellanmål.
Tomatsås
- 1 lök
- 3 vitlöksklyftor
- 2 msk tomatpuré
- 10 soltorkade tomater
- 1 burk konserverade hela tomater (400 g)
- 2 tsk oregano
- 1 msk koncentrerad grönsaksfond
- 2 msk olivolja
- svartpeppar
- ev salt
- Finhacka lök och vitlök. Stek med 1 msk olivolja på medeltemperatur i en stekpanna tills löken är mjuk.
- Klipp sönder de konserverade tomaterna med en sax (Det går att använda krossade tomater istället men jag tycker hela tomater har mer smak). Tillsätt tomaterna i stekpannan.
- Grovhacka de soltorkade tomaterna och rör ner i stekpannan tillsammans med oregano och fonden. Låt småputtra ca 5 min.
- Tillsätt 1 msk olivolja. Smaka av med svartpeppar och ev salt.
Pizzadeg och pizzabullar
- 1/2 paket jäst
- 2,5 dl fingervarmt vatten
- 2 msk olivolja
- 1,5 tsk salt
- 6-7 dl mjöl
- Gröna urkärnade oliver
- Vegansk smältbar ost
- Rökta rutor eller annan vegansk ”skinka”
- En skvätt havregrädde till pensling
- Blanda jäst med lite av vattnet i en bunke och rör tills att jästen löst sig helt.
- Tillsätt resterande vatten, olivolja och salt. Blanda i mjölet och knåda tills att du får en smidig deg som inte är kladdig.
- Låt jäsa 30 min under bakduk.
- Kavla ut degen till en platta(ca 30*40 cm).
- Bred ut tomatsås, grovhackade gröna oliver, rökta rutor och riven vegansk ost på plattorna.
- Rulla ihop degen från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar och lägg bitarna på en bakpappersklädd plåt.
- Pensla bitarna med havregrädde och grädda mitt i ugnen ca 10 min på 225 grader.
Annonser