Vegansk kålpudding

Kålpudding är en klassisk husmansrätt som passar perfekt under vintersäsongen innan vårprimörerna hunnit titta fram.

I min familj har vi alltid haft trattkantareller i kålpuddingen, vilket tillför en extra god smak, och lyxigare känsla.

Ett måste är även ättiksgurka som jag här lade in snabbt under själva matlagningen. Recept finns även på den. Även om det är en snabbinläggning är det ändå bäst att börja med gurkan då den behöver stå ett tag för att hinna vätska ur och ta upp smak.

Kålpudding

Ca 6 portioner (två former som på bilden ovan)

  • 1 kg vitkål
  • 1,5 tsk salt
  • 2 msk ljus sirap
  • 500 gram vegansk färs
  • Ca 150 g frysta trattkantareller
  • 1 gul lök
  • 1 msk koncentrerad grönsaksfond
  • 2 msk majsmjöl
  • 2 msk potatismjöl
  • 6 msk havregrädde
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Skölj vitkålhuvudet och skär bort stammen och bladens tjockare delar. Skär vitkålen i strimlor, ca 1-2 cm breda.
  2. Fräs vitkålen mjuk i olja eller veganskt smör tillsammans med sirapen och saltet.
  3. Finhacka löken och stek mjuk i olja eller vegsmör. Lägg till kantarellerna och färsen och stek en liten stund. Tillsätt fonden och blanda. Smaka av med salt och svartpeppar.
  4. Häll upp havregrädden i en skål och vispa ner majsmjöl och potatismjöl. Häll sedan ner blandningen i färsen och blanda runt tills att färsen fått en tjockare konsistens.
  5. Smörj en stor ugnsform, eller två mindre och lägg ut ett lager vitkål i botten. Lägg därefter på färsblandningen och toppa sen med ett till lager kål.
  6. Tillaga i ugnen på 200 grader i ca 20 min. Puddingen är klar när den översta kålen fått en fin färg.

Snabbinlagd ättiksgurka

  • 1/2 gurka
  • 1 msk vitvinsvinäger eller ättikssprit
  • 2 msk socker
  • 3 msk vatten

Gör så här:

  1. Skölj gurkan och skiva den tunt på snedden så att skivorna blir ovala. Det blir bäst med en mandolin eller en osthyvel.
  2. Lägg gurkskivorna i en sil och strö över lite salt. Vänd runt skivorna så att alla skivor har salt på sig. Lägg en skål på gurkorna så att de tyngs ner lite. Låt stå medan du förbereder maten.
  3. koka upp vattnet och blanda ner socker och vinägern/ättiksspriten. Låt svalna.
  4. Låt gurkan rinna av ordentligt och lägg dem sen i inläggningen. Låt stå några minuter. Gurkan suger åt sig smakerna snabbt.

Servera Kålpuddingen med kokt potatis, rårörda lingon och ättiksgurka. Vissa gillar att ha brunsås till, och en enkel sådan görs lätt på följande vis:

Koka upp havregrädde i en kastrull, tillsätt lite grönsaksfond och soja, och vispa sen ner lite maizena för att göra såsen tjockare. Smaka av med peppar.

/Agnes

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s