Tom yum

Tom yum är en thailändsk stark och syrlig soppa som ofta serveras med räkor. Därför passade jag på att även köpa veganska räkor på den asiatiska mataffären när jag handlade lime-blad, citrongräs, galangal och andra nödvändiga ingredienser för att göra tom yum.

Som i den mesta thai-maten ska tom yum göras med fisksås, men som ersättning går det jättebra att blanda ljus soja med finhackad kapris.

Receptet nedan är anpassat för ca 3-4 portioner. Mängden lime, ”fisksås” och socker kan justeras på slutet efter smak och tycke.

Ingredienser

  • 1 liter vatten
  • 2 stjälkar citrongräs
  • 1/2 ”tumme” galangal-rot (ca 2 cm bit)
  • 5 kaffir limeblad
  • 5 röda thai-chilis
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 paket frysta vegan-räkor, alt. 1 paket tofu
  • 150 g svamp (champinjoner eller ostronskivling)
  • 2 st charlottenlök
  • 6 körsbärstomater
  • 1-2 tsk socker
  • 1 msk koncentrerad grönsaksfond
  • 5-6 msk vegansk fisksås (4 msk ljus soja med 1 msk kapris som finhackas)
  • 4-5 msk limejuice
  • Färsk koriander (ca 1 näve)

Gör så här

  1. Låt de frysta veganska räkorna tina, alt. Låt tofun rinna av och tärna den i bitar.
  2. Pressa lime, ca 3-4 stycken i en skål
  3. Häll upp 1 liter vatten i en kastrull och koka upp
  4. Tryck till citrongräs-stjälkarna med skaftet på en kniv så att det knastrar till. Detta gör att smakerna lättare frigörs. Ta ev. bort det grövre yttre lagret och skär stjälkarna i ca 2 cm bitar.
  5. Skär galangal i tunna skivor
  6. Dela limebladen i 2-3 delar med fingrarna
  7. Skala och skiva vitlöken
  8. Skär bort skaftet på chilin och dela varje chili i 2-3 bitar. Ta bort kärnorna för att göra soppan något mildare. Jag tog bort kärnorna på ca hälften.
  9. Lägg i citrongräs, limeblad, galangal, vitlök, chili och grönsaksfond i det kokande vattnet och sätt på lock. Låt småkoka i ca 10 min.
  10. Skala under tiden löken och skär i klyftor
  11. Dela svampen och tomaterna i halvor (små champinjoner behöver inte delas)
  12. Blanda ihop ”fisksåsen”, dvs finhacka 1 msk kapris och rör ner i 4 msk ljus soja.
  13. Blanda ner 4 msk ”fisksås” och 1 tsk socker (tillsätt ev. mer vid avsmakningen på slutet).
  14. Lägg i champinjonerna och löken och låt puttra i 2-3 minuter.
  15. Tillsätt därefter de veganska räkorna (det gör inget om de fortfarande är småfrysta) alt. Den tärnade tofun. Lät puttra i några minuter. Ta sen bort kastrullen från värmen.
  16. Tillsätt tomaterna och 4 msk limejuice. Smaka av och tillsätt ev. lite mer ”fisksås”, socker el. lime.
  17. Lägg på färsk koriander vid servering.

/Agnes

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s