Palak paneer (tofu)

En av våra favoriter i det indiska köket är denna variant av palak paneer där färskosten är utbytt mot tofu. Ett tips om man vill att grytan ska ha en härligt grön färg är att snabbt blanchera spenaten för att därefter kyla av den med is innan mixning.

Recept

  • 400 g färsk spenat
  • 1 tsk spiskumminfrön
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 chili
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 1,5 msk hackad ingefära
  • 1 tsk citron
  • 1/2 tsk salt
  • 1 stor tomat
  • 1 paket fast tofu
  • olja
  1. Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull och låt vattnet koka upp. Tillsätt spenaten och blanchera i en minut.
  2. Häll av vattnet och lägg spenaten i en bunke med ca 10 isbitar. Rör runt spenaten då och då. Häll bort allt vatten förutom ca 1 dl när isen smält.
  3. Mixa spenaten slät tillsammans med vattnet som sparades
  4. Rosta spiskumminfrön, spiskummin, chilipulver och paprikapulver i en medelhet stekpanna.
  5. Tillsätt en rejäl skvätt olivolja i stekpannan och rör ner finhackad lök, vitlök och ingefära. Stek på medeltemperatur några minuter.
  6. Dela tofun i tärningar och stek några minuter. Tillsätt sedan grovhackad tomat och salt.
  7. Rör ner spenatröran och smaka av med salt. Tillsätt mer vatten om röran är för tjock.
  8. Servera omgående med ris och snabbsyrad rödlök (1 hackad rödlök + citronsaft från en citron som fått stå minst 20 min).

/Erik

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s