Grillade primörer och syrade betor på krämig havrebädd

Nu är äntligen våren på ingång och grönsakshyllan ger ett lite bredare utbud. Här har vi skapat en fräsch och otroligt god förrätt som känns superlyxig.

Receptet räcker till ca fyra förrätter.

Vitt havreskum

  • 2 dl havregrädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl havrefraiche
  1. Koka upp havregrädde med salt och svartpeppar, låt sjuda och reducera till ca hälften av volymen.
  2. Vispa ner havrefraichen så att det blir lite skummigt.
  3. Låt svalna.

Snabbsyrade betor

  • 3 polkabetor
  • 1-2-3 lag (0,5 dl ättikssprit, 1 dl socker, 1,5 dl vatten)
  • Ev några kvistar rosmarin
  1. Skala och skiva betorna så tunt som möjligt.
  2. Koka upp lagen och låt svalna.
  3. Låt betorna dra i ca 30 minuter

Grillade primörer

  • 8-10 blad svartkål
  • 12 stänger sparrisbroccoli
  • 1 knippe salladslök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 krm salt
  • 5 msk olivolja
  • 1/3 citronsaft
  • 1 msk hackad timjan
  • 1 msk hackad rosmarin
  • Bladspenat (grillas ej)
  1. Pensla hela svartkålblad, sparrisbroccoli och salladslök i olja, citron och kryddor, samt finhackad vitlök, rosmarin och timjan. Spara lite av vinägretten till serveringen.
  2. Grilla broccoli och lök ca 5 minuter, vänd efter halva tiden.
  3. Grilla svartkålen ca 1 min på varje sida.

Upplägg

Bred ut havreskummet på tallriken och fördela ut 2-3 av de resp. grillade grönsakerna, några skivor polkabetor och några spenatblad. Droppa över lite vinägrett.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s