Mustig tomatsoppa med skruvade smördegspinnar

En mustig smakrik soppa passar perfekt till vardagsmiddag, lunchlåda eller som en elegant förrätt i en lite mindre skål.

Denna tomatsoppa är mycket enkel att göra och smakar underbart. Eventuella rester kan sen användas till pastasåser eller som sås på pizza.

Ett gott bröd till är pricken över i:et. I detta fall serverade vi skruvade, örtpenslade smördegspinnar till, som kunde doppas i soppan. Det var mycket uppskattat av barnen.

Ingredienser soppa (4 portioner)

  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 selleristjälkar
  • 1 morot
  • 2 burkar konserverade körsbärstomater eller krossade tomater
  • 6 dl vatten
  • 4 msk koncentrerad grönsaksfond
  • 6 soltorkade tomater i olja
  • 2 dl havregrädde
  • 1 msk torkade kryddor (oregano, basilika, timjan, persilja)
  • Svartpeppar

Ingredienser örtmix

  • 1 näve färsk persilja
  • 1 näve färsk gräslök
  • 1 näve färsk basilika
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk kapris
  • 1 pressad citronklyfta

Ingredienser 4 skruvade smördegspinnar

  • 1 flak vegansk smördeg
  • Örtmix (se nedan)

Bäst är att börja med soppan, och medan den sjuder (innan mixning) fixa örtmixen och börja grädda bröden. Allt som allt blir soppan med tillbehör klar på ca 40 minuter.

Instruktion soppa

  1. Finhacka lök och vitlök och stek mjuk i olja.
  2. Skala och tärna moroten fint och skiva sellerin. Lägg i stekpannan ihop med löken och stek i någon minut på låg värme så att inte löken bränns.
  3. Tillsätt burktomaterna och rör om
  4. tillsätt vatten och fond, koka upp och låt sjuda i ca 10 minuter.
  5. Skär soltorkade tomaterna i bitar och tillsätt soppan.
  6. När morotsbitarna har mjuknat kan soppan mixas med stavmixer. Den behöver inte vara helt slät, men grönsaksbitarna ska vara finfördelade.
  7. Tillsätt havregrädde, örterna och smaka av med peppar. Låt sjuda och smaka av tills att du är nöjd med smak och konsistens.

Instruktion örtmix

Mixa allt med stavmixer i en smal behållare tills att örter och kapris är finfördelade i oljan.

Instruktion skruvade smördegspinnar

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Ta ut det frysta smördegsflaket och skär det på längden i fyra stavar.
  3. När stavarna mjuknat något (går ganska snabbt), skruva dem försiktigt och lägg dem i en form.
  4. Grädda i ugnen tills att de fått en gyllene färg. Ta ut dem mot slutet och pensla med örtmixen. Grädda dem sen ytterligare någon minut.

Servera soppan med ringlad örtmix på toppen och en skruvad smördegspinne.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s