Julgranspizza

Den här fräscha pestopizzan funkar egentligen året om men så här i december passar den extra bra i julgransform. Kul och gott!

Till denna pizza behöver du förbereda långtidsbakade körsbärstomater som smakar ljuvligt ihop med peston och grönkålen.

Långtidsbakade körsbärstomater

Halvera körsbärstomater på bredden och lägg dem med snittytan uppåt i en ugnsplåt (fyll hela plåten, tomaterna är försvinnande goda). Ringla över olivolja och strö på lite flingsalt och grovmalen svartpeppar. Baka mitt i ugnen, 60 grader i ca 10 timmar (t.ex. över natten). Om de inte är redo att serveras kan de lagras i en skål i kylen.

Topping

  • 60 g pinjenötter
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 kruka färsk basilika
  • 75 g babyspenat
  • 1/2 pressad citron
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 paket Oatly på mackan (neutral)
  • Salt.
  • Grönkål, olja, citron och salt
  • 1 gul paprika
  1. Rosta pinjenötterna gyllenbruna i en torr panna. Ställ åt sidan.
  2. Mixa 1/2 dl olivolja med basilika, babyspenat, citron och vitlök tills att den är slät.
  3. Blanda gröna röran med på macka till en ljusgrön röra. Smaka av med salt.
  4. Skär eller riv bitar av grönkål och vänd runt i olivolja, en skvätt citron och flingsalt.
  5. Skär girlanger och stjärnor av paprikan.

Pizzadeg + färdigställande

  • 1/2 paket jäst
  • 2,5 dl fingervarmt vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1,5  tsk salt
  • 6-7 dl mjöl

Blanda jäst med lite av vattnet i en bunke och rör tills att jästen löst sig helt. Tillsätt resterande vatten, olivolja och salt. Blanda i mjölet (ca 12-14 dl, avgör efter egen förmåga hur mycket) och knåda tills att du får en smidig deg som inte är kladdig. Låt jäsa 30 min under bakduk. Kavla ut degen till avlånga tunna pizzabottnar.

Skär bottnarna till granar.

Har du en pizzasten kan du värma ugnen med stenen i till 300 grader (grillfunktion). Ta ut plåten med den heta stenen och lägg över så många bottnar som får plats. Stryk på den gröna peston jämnt ända ut i kanterna. Lägg på girlanger och stjärnor av gul paprika och baka i 300 grader i ca 3 minuter eller tills att pizzan fått lite färg.

Om du saknar pizzasten så kan du lägga pizzan på en ugnsform täckt med bakplåtspapper och grädda på samma sätt.

Ta ut pizzan och lägg på tomaterna och grönkålen. Baka igen i omkring 1 minut (annars riskerar grönkålen att brännas).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s