Vårsoppa

Svampbuljong på shiitake (umami!) som möter sesamoljemarinerade zucchini-”nudlar”. Välkommen till flavor town!

Svampbuljong

  • 3 schalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 200 g shiitake
  • 2 L vatten
  • 3 msk schalottenlöksfond
  • 2 st svampbuljongtärningar
  • olivolja

Zucchini

  • 500 g zucchini
  • 2 msk mirin
  • 1 msk ljus soja
  • 1 tsk sesamolja
  • 1/2 msk sesamfrön
  • 1 msk hel tamarind
  • 1 dl vatten

Tillbehör

  • 1 dl frysta edamamebönor
  • 6-8 rädisor
  • 100 g fiorina (eller små blomkålsbuketter)
  • Vårlök

Gör så här

  1. Börja med svampsåsen. Finhacka lök och vitlök och stek i en gryta med en skvätt olivolja. När löken är mjuk, tillsätt klyftad shiitake-svamp och stek ytterligare ca 3-5 minuter. Tillsätt vatten, fond och buljongtärning och låt småputtra ca 10-15 min
  1. Riv under tiden zucchinin i trådar med en mandolin och lägg i en stor skål. Tillsätt mirin, soja, sesamfrön och sesamolja. Lägg tamarinden i en liten kastrull tillsammans med 1 dl vatten. Koka hastigt upp och mosa tamarinden med en gaffel. Sila av tamarinden och tillsätt tamarindvätskan i zucchini-röran. Om ni har svårt att få tag på tamarind så kan ni byta ut tamarindvätskan mot ca 1/2-1 pressad lime.
  2. Tillsätt edamamebönor och fiorina i svampbuljongen och låt småputtra ca 2 min.
  3. Fiska upp svampen, fiorinan och bönorna så att endast buljongen är kvar i kastrullen.
  1. Lägg upp zucchinin i mitten av en djup skål, fördela ut shiitakesvampen, edamamebönorna, fiorina, fint skurna rädisor och skivad vårlök runt zucchinin
  2. Häll över svampbuljongen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s