Tomat- och basilikabiffar med citronsås


Vita bönor, tomat, basilika, citron salladslök, vitlök och olivolja. Ingredienser i en grym sallad? Yes! Men också beståndsdelarna i en fantastisk biff. Här serverad med citronsås, vaxbönor och dillslungad färskpotatis. 

Tomat- och basilikabiffar

  • 1/2 kruka basilika
  • citronsaft från 1 citron
  • citroncest från 1 citron
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 2 burkar stora vita bönor 
  • 1 dl panko (ströbröd) + för panering 
  • 1 gul lök
  • 1/2 tsk salt
  • 400 g cocktailtomater
  • 1 salladslök
  • svartpeppar

Mixa basilika, citronsaft, citoncest, vitlök, olivolja i en matberedare. Tillsätt bönorna och mixa ytterligare. Stek under tiden en hackad gul lök på låg temperatur. Finhacka cocktailtomaterna och salladslöken. Vänd runt tomaterna, lök och salladslök i bönröran. Tillsätt 1 dl panko, salt och peppar efter smak och rör om. Vänd biffarna i panko och stek i olja på medeltemperatur ca 3-5 min på varje sida. 


Citronsås

  • 1 lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • olivolja för stekning 
  • 2,5 dl torrt vitt vin
  • 1 kryddmått salt
  • 15 strimlade basilikablad + några för garnetyr
  • 3 dl havregrädde
  • citroncest från 1 citron
  • maizena

Stek lök och vitlök på låg temperatur i en skvätt olivolja. Tillsätt vin, strimlade basilikablad och salt. Låt såsen sjuda i ca 5-10 min och reducera till halva volymen. Tillsätt havregrädden och reducera såsen ytterligare i ca 10 min. Sila av såsen. Tillsätt lite maizena om tjockare sås önskas. Riv och tillsätt citroncest. Strö över några strimlade basilikablad. 

Tillbehör

Servera tillsammans med kokt färskpotatis som vänts runt i ca 1 msk olivolja, 2 msk dill och lite flingsalt. Vaxbönorna kokades i ca 5 min och slungades sen i 1/2 msk olivolja och lite flingsalt.

Lämna en kommentar