Ingefära, chili, vitlök, koriander och dill ger de här asiatiska tofubollarna en härlig smak. De passade utmärk tillsammans med en egengjord vegetarisk wasabimajonnäs och en fräsch sallad.
Tofubollar
- 1 pkt fast tofu
- 3 msk kortstrimlad morot
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk finhackad ingefära
- 2 smak matolja
- 3 msk majsstärkelse
- 2 msk grönsaksfond
- 1 chili
- 2 msk finhackad dill
- 2 msk finhackad koriander
Mixa tofun till en fin smet i en matberedare. Strimla morot från topp till bas, finhacka vitlök, ingefära, dill, chili och koriander och blanda ned i tofusmeten tillsammans med matolja, majsstärkelse och grönsaksfond. Rulla smeten till bollar. Värm en stekpanna till medeltemperatur. Stek bollarna i rikligt med olja tills bollarna fått en gyllenbrun krispig yta. Lägg de stekta tofubollarna på bakplåtspapper så att överflödig olja rinner av.
Wasabimajonnäs
- 4 msk kikärtsspad (aquafaba)
- Ca 3 dl rapsolja
- 1 tsk dijonsenap
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 vitlöksklyfta
- salt
- 1 msk wasabi
- 1 msk finhackad koriander
Vispa kikärtsspad med en ballongvisp eller stavmixer till fluffig konsistens. Tillsätt olja under fortsatt vispning tills den får ”majonnäsig” konsistens. Rör i dijon, wasabi, finhackad koriander, pressad vitlök och vinäger under fortsatt vispning. Om konsistens är för lös kan du tillsätta en eller ett par knivsuddar xantangummi. Salta efter smak.