Äppel- & päronpaj

Vi bor bredvid en stor grönskande tomt med ett rött trähus från 1800-talet. Den förra ägaren dog för drygt ett år sedan och huset har sedan dess varit obebott. Våra barn åkte pulka ner för tomten i vintras och har under sommaren lekt mycket i trädgården. Vi har sneglat en del mot de dignande äppelträden men inte vågat palla eftersom tomten snart kommer att delas upp och säljas. Men förrförra helgen träffade jag på en släkting till förra ägaren och hon sa att vi mer än gärna får plocka hur mycket vi vill! 


Så nu har vi plockat flera kassar och gjort äppeljuice, äppelmos och så klart äppelpaj. Förra helgen fick vi besök av våra goda vänner från Skåne och de hade med sig en hel kasse med päron, vilket ledde till att vi på lördagen, efter ett sista besök för i år på Liseberg bakade en paj med både äpplen och päron som vi sen åt till efterrätt med vaniljsås, kaffe och lite konjak. 

Äppel- & päronpaj

  • 175 g rumsvarm kokosolja
  • 1 dl socker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl kokosflingor
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1/2 krm salt
  • 4 äpplen
  • 3 päron
  • 1/2 citronzest
  • 1-2 msk socker
  • Kanel

Vispa ihop kokosolja och socker och tillsätt sen mjöl, potatismjöl, vaniljpulver, bakpulver och salt. Knåda ut ca 2/3 av degen i en pajform smord med kokosolja. Förgrädda i 10 min i 200 grader.

Skala och kärna ur äpplena och päronen (använd med fördel äppelsvarv). Skär i skivor och bred ut i det förgräddade pajskalet. Strö över socker och kanel. 

Kavla ut den resterande degen (om den är för lös kan den stoppas in i kylen ett tag). Skär långa remsor och lägg i kors över pajen. Pensla degen med rapsolja och grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills att degen fått en gyllenbrun färg. Servera till växtglass eller havrebaserad vaniljsås.


/ Agnes

Lämna en kommentar