Dansk currysvampsill


Här kommer ännu en variant på smörrebröd med veganskt pålägg. Vi har sedan tidigare gjort smörrebröd med rökig mox och pepparrotskräm. Nu har vi testat en annan dansk klassiker i form av smörrebröd med currysvampsill.  

Vissa brukar reagera på att vi ofta använder animaliska referenser för vår mat, som fuskpinnar, drömming och gravad morotslax. Det handlar helt enkelt om att vi älskar den typen av klassisk mat, men eftersom vi vill undvika att orsaka lidande vill vi kunna göra och presentera rätterna på ett sätt så att folk förstår vad det är och är tänkt att efterlikna. Det är liksom inte smaken på kött, fisk, ägg m.m. det är fel på, utan hur det kommer till tallriken. 

Därför kallar vi det här svampsill även om det så klart inte innehåller sill. 

Currysvampsill

  • 125 g färsk ostronskivling
  • 1 msk vitvinsvinäger 
  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk linfröolja
  • 1 charlottenlök el 1/2 gul lök
  • 1 msk rapsolja
  • 1/2 grönt äpple
  • 0,5 dl havre ifraiche
  • 0,5 vegmajonnäs
  • 1 msk curry
  • 1 tsk dijonsenap 
  • Vitpeppar

Värm upp vatten, vinäger, socker och salt i en kastrull och rör om tills att sockret och saltet löst sig. Låt svalna något.

Skär ostronskivlingen i munsbitar och lägg i en skål. Häll över lagen och låt stå medan kryddningen förbereds.

Finhacka lök och bryn den i stekpanna på låg temperatur med rapsolja och curry. Skala och finhacka äpple och blanda med cyrrylöken i en skål. Blanda ner ifraiche, mayo, dijon och linfröolja och rör ihop. Blanda sist curryröran med svampen och lagen. Lägg svampen i en glasburk och ställ i kylen över natten. 

Servera till potatis, på rågbröd (smörrebröd) eller på påskbuffén. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s