Dansk currysvampsill


Här kommer ännu en variant på smörrebröd med veganskt pålägg. Vi har sedan tidigare gjort smörrebröd med rökig mox och pepparrotskräm. Nu har vi testat en annan dansk klassiker i form av smörrebröd med currysvampsill.

Vissa brukar reagera på att vi ofta använder animaliska referenser för vår mat, som fuskpinnar, drömming och gravad morotslax. Det handlar helt enkelt om att vi älskar den typen av klassisk mat, men eftersom vi vill undvika att orsaka lidande vill vi kunna göra och presentera rätterna på ett sätt så att folk förstår vad det är och är tänkt att efterlikna. Det är liksom inte smaken på kött, fisk, ägg m.m. det är fel på, utan hur det kommer till tallriken.

Därför kallar vi det här svampsill även om det så klart inte innehåller sill.

Currysvampsill

  • 125 g färsk ostronskivling
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 1 charlottenlök el 1/2 gul lök
  • 1 msk rapsolja
  • 1/2 grönt äpple
  • 0,5 dl havre ifraiche
  • 0,5 vegmajonnäs
  • 1 msk curry
  • 1 tsk dijonsenap
  • Vitpeppar

Värm upp vatten, vinäger, socker och salt i en kastrull och rör om tills att sockret och saltet löst sig. Låt svalna något.

Skär svampen i lagom munsbitar, lägg i ett rengjort kärl och häll över lagen. Svampen tillagas i lagen och kommer att vätskas ur, så det gör inget om inte all svamp täcks av lagen men se till att vända den då och då så att all svamp suger åt sig lagen. Låt stå medan du förbereder kryddsättningen.

Finhacka lök och bryn den i stekpanna på låg temperatur med rapsolja och curry. Skala och finhacka äpple och blanda med cyrrylöken i en skål. Blanda ner ifraiche, mayo och dijon och rör ihop. Blanda sist curryröran med svampen och lagen. Lägg svampen i en glasburk och ställ i kylen över natten.

Servera till potatis, på rågbröd (smörrebröd) eller på påskbuffén.

Lämna en kommentar