Stekt inlagd drömming (aubergine)


Här kommer ett recept som är extremt likt orginalet – stekt inlagd strömming, både i konsistens och smak. Men istället för att använda en fisk med tusentals små ben i så använder vi aubergine. Perfekt till julbordet! Eller skippa inläggningen och servera med potatismos och rårörda lingon. En ren dröm som till skillnad från originalet även små barn och unga kvinnor kan äta (dioxinfritt!).

Stekt drömming

  • 250g aubergine
  • 1/2 dl vatten
  • 2 msk no egg
  • 1 dl havregrädde
  • 1 dl havremjölk 
  • skånsk senap
  • dill (1/3 kruka)
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl grovt rågmjöl
  • 1 tsk salt
  • vegetabiliskt smör

Skär auberginen i mycket tunna skivor (helst 1 mm) med en kniv eller med mandolin. Vispa no-egg med vatten och tillsätt sedan havregrädde och havremjölk. Lägg auberginen i en plastpåse och tillsätt mjölkblandningen. Låt stå minst 1h i kylskåp. 

Blanda rågmjöl, ströbröd och salt på en tallrik. Ta upp två stycken skivor aubergine stryk lite skånsk senap på ena skivan och lägg på en vippa dill och kläm därefter ihop de båda auberginebitarna. Vänd bitarna i ströbrödsblandningen. Stek i rikligt med vegetabiliskt smör ca 2 min på varje sida tills auberginen är gyllenbrun. Ta upp och låt svalna på bakplåtspapper. 

Panerade aubergineskivor innan inläggning. Dessa går även att äta som de är med potatismos och lingonsylt. Gott och helt dioxinfritt!

Ättikslag

  • 1 dl ättikssprit
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 3 lagerblad
  • 5 svartpepparkorn
  • 5 kryddpepparkorn
  • 1/2 rödlök
  • 1 morot 

Värm upp ättikssprit och socker i en kastrull och tillsätt socker. Rör tills sockret har löst sig. Låt svalna och tillsätt lagerblad, svartpepparkorn och kryddpepparkorn. Hacka rödlök och morot i slantar. Varva drömming, rödlök och morot i en glasbägare och häll därefter på ättikslagen. Låt stå minst 1h innan servering. Drömmingen håller i kylen minst 1 vecka.

Stekt inlagd drömming
Annonser

3 thoughts on “Stekt inlagd drömming (aubergine)

  1. Det ser jättegott ut, ska vi absolut prova. Ni är så bra på att komma på vegrecept på fisk- och köttklassiker! Sillen har gått varm hos oss varje jul och midsommar sedan du gav mig receptet Agnes.

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s