Vegan poke bowl

Poke bowl är just nu lika trendigt som chiapudding var för två år sedan. Rätten är hawaiiansk och består egentligen av rå fisk ihop med klibbigt ris och kryddade färska grönsaker. Självklart kan fisken ersättas med t.ex. marinerad tofu eller tempeh. Vi valde att göra en crossover-variant med marinerad shiitake i en japansk marinad, och att krydda rätten med en koreansk het dressing, vilket blev en riktigt lyckad kombination!

Vegan poke bowl


  1. Marinerad shiitake
  2. Grönsaker
  3. Koreansk dressing
  4. Ris

1. Marinerad shiitake

  • 7 shiitakesvampar
  • 4 msk risvinäger 
  • 1 msk japansk soja
  • 2 tsk skivad ingefära
  • 1 vitlöksklyfta
  • 6 skivor medelstark chili (grön eller röd)
  • 0,5 msk mirin
  • 0,5 msk sesamolja

Skär av foten på svampen och dela den på längden. Skär hatten i 1 cm tjocka skivor. Stek den i en blandning av sesamolja och rapsolja på medelvärme i ca 10 min tills att den vätskat ut sig. 

Rör ihop risvinäger, mirin, soja och sesamolja i en skål. Skiva ingefära, vitlök och chili tunt och rör ner i skålen. Vänd ner svampen och låt vila i kylen i åtminstone 6 h. Vänd på svampen ett par gånger så att all svamp suger åt sig marinaden.



2. Grönsaker

  • 1 rättika
  • 1 stor morot
  • 1 dm gurka
  • 1 avokado 
  • 2 stjälkar salladslök
  • 1 knippe koriander 
  • 1 dl edamamebönor
  • 2 polkabetor
  • 1/2 dl ättiksprit
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl vatten

Strimla rättika, morot och gurka ”julienne”, dvs i tunna stavar. Tärna avokado och skiva salladslök.

Hetta upp ättikssprit, socker och vatten i en kastrull tills att sockret löst sig. Skala polkabetorna och skiva tunt (använd gärna mandolin). Snabbsyra polkabetan i ca 30 min. 

4. Koreansk dressing

  • 1/2 dl Gochugaru (koreansk chiliblandning)
  • 2 vitlöksklyftor
  • Ingefära motsvarande ca 1/3 tumme
  • 2 msk socker
  • 1/2 dl sojasås
  • 2 msk kaprisspad
  • 2 msk mirin
  • 2 msk japansk risvinsvinäger

Finhacka ingefära och pressa vitlöken i en skål. Tillsätt och blanda övriga ingredienser.  

5. Ris

  • Rundkornigt klibbigt ris t.ex. sushiris.

Koka för 4 personer enligt anvisning.

Lägg ris i botten på en djup skål, täck med grönsakerna och toppa med färsk koriander och dressing. Genom att servera allt på fat och skålar kan var och en fylla sin skål som den vill. En perfekt sällskapsrätt som är både vacker, nyttig och god.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s