Krusbärsmarmelad med rom

Förra våren planterade vi en krusbärsbuske i trädgården och i år har den verkligen gett många bär! Ungarna gillar äta bären som de är, men det räckte även till en burk god krusbärsmarmelad. Denna är gjord med en kryddad rom som jag mest köpte för flaskans skull (älskar bläckfiskar!). Den är lite för söt för vår smak, men däremot passar den perfekt i desserter och andra sötsaker.

Kryddad rom i snygg flaska fick smaksätta krusbärsmarmeladen

Receptet nedan gjordes med 250 g bär, men kan lätt dubblas och fyrdubblas. Eftersom krusbär naturligt innehåller pektin behövs inte syltsocker för att marmeladen ska bli tjock, men om man föredrar ganska fast marmelad kan man köra hälften socker, hälften syltsocker.

Krusbärsmarmelad

  • 250 g krusbär
  • 250 g socker 
  • 1/2 tsk vaniljpulver 
  • 1 msk rom

Noppa och halvera krusbären. Blanda dem med sockret i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt puttra i ca 8 minuter och ta bort ev. skum. 

Ta bort från värmen och blanda ner vaniljpulvret och romen. Häll upp på en noggrant rengjord glasburk (koka burken i några minuter, eller häll kokande vatten i den och låt stå ett tag). 

Förvara marmeladen i kyl eller frys. I kylen håller den i månader. 

Ät till rostat bröd, scones eller ostbricka. Dessa ostar passar fint: Färskost på cashewnöt eller Tre sorters hyvelbara veganostar

Lämna en kommentar