Lutfusk (vegansk lutfisk)

Både jag och Erik är uppvuxna med traditionen att äta lutfisk på juldagen. Vi har alltid älskat det och har därför inte slutat göra rätten, trots att själva lutfisken inte längre står på menyn. Istället använder vi kokt blomkål till de givna tillbehören: kokt potatis, bechamelsås, skirat vegosmör, skånsk senap, kryddpeppar och gröna ärtor. Makalöst gott!

Lutfusk (4 pers)

  • 1 blomkålshuvud
  • Salt

Ta bort blad från blomkålen, gör ett snitt i botten och bryt huvudet i två halvor. Koka halvorna i saltat vatten i ca 15 min. Känn med sticka när blomkålen är genommjuk.

Bechamelsås

  • 1 1/2 msk veganskt smör (t.ex. Naturli)
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 2 dl havremjölk
  • 0,5 dl blomkålsspad
  • 0,5 dl havregrädde
  • 2 krm salt
  • Vitpeppar (smaka av)

Smält smöret på låg värme i en kastrull. Rör ner mjölet och blanda noga med visp så att klumpar försvinner. Tillsätt vätskorna i små omgångar och vispa hela tiden medan såsen sjuder på medelvärme. Tillsätt salt och vitpeppar. När all vätska tillsatts kan värmen höjas under vispning tills att såsen fått tjockare konsistens.

Servera blomkålen med kokt potatis, gröna ärtor, sås, skirat vegosmör, skånsk senap, och finmald kryddpeppar.

/Agnes

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s