Har nu äntligen skrivit ner receptet på den rökiga moxen som jag testade i julas. Den blev lika god som den gravade, och öppnar upp för nya smakkombinationer och andra klassiska rätter. Receptet är i princip samma som för den gravade moxen med undantag för marinaden som skiljer sig något åt.
Saltbakade morötter:
- 4 normalstora morötter
- 2-3 noriblad
- 2,5 dl salt
Marinad:
- 1 msk kallpressad linfröolja
- 2 tsk äppelcidervinäger
- 1 msk socker
- 1 msk vatten
- 1/2 tsk mirin
- 2 krm rökt paprikapulver
- 2 krm liquid smoke
- 1 hackat noriblad
- Ev. 8 torkade enbär
Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta morötterna och vira in dem oskalade och fuktiga i ett halvt noriblad. Om morötterna är tjockare i ena änden kan det vara bra att klippa noribladet lite på diagonalen så att den tjockare änden på två morötter också täcks av nori. Fukta lite i kanten på noribladet så att det fastnar.
Lägg de inlindade morötterna i en form med lite av saltet i botten. Om du inte har en perfekt anpassad form kan du vika en form med metallfolie och bädda in morötterna i. Täck sedan morötterna med resten av saltet och baka i ugnen i 60-90 minuter. Ju bredare morot, desto längre bakning. Känn försiktigt med en sticka i den tjockare änden av moroten efter en timme. Moroten ska vara genommjuk när den är klar.
Nu kommer det trixiga. När morötterna svalnat något kan noribladen tas bort. Nu ska det tunna skalet på moroten tas bort. Efter bakningen har skalet blivit till ett segt skinn som kan dras av, men ju fler ojämnheter moroten har, desto svårare är det. Men ge inte upp, slutresultatet är värt det! Enklast är om du med en vass och smal kniv filéar bort en bit och sen drar av skalet runt moroten.
När morötterna skalats ska de skivas tunt på längden. Det går att använda mandolin eller en vass filékniv.
Marinering
Hetta upp vattnet och lös sockret. Tillsätt alla andra ingredienser utom noribladet och rör ihop. Låt marinaden svalna. Riv sedan noribladet i bitar. Lägg morotsskivorna i en burk eller form och varva skivorna med marinad och noriblad. Täck sen med lock eller plastfolie och låt marinera i kylskåp i 1-2 dagar.
Serveringsförslag:
/ Agnes
2 reaktioner till “Rökig morotslax (mox)”