Rostad butternutpumpa med chipotle fraiche

Nu under höstsäsongen finns nya goda råvaror på marknaden, som olika sorters pumpa. Butternutpumpa (även kallad butternut squash) är mjuk och nötig i smaken och smakar underbart i soppa eller som rostad. Här har vi rostat klyftor av buternut med en rub av vitlök, chili och örter. Till det gjorde vi en härlig sås med smak av chipotle och lime.

Rostad butternutpumpa

  • 1 butternutpumpa
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 torkade chili
  • 1 näve färsk rosmarin
  • 1 msk torkad gräslök
  • Zest från en citron
  • Saft från en halv citron
  • 1/2 tsk spiskummin
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • 2 msk olivolja

Sätt ugnen på 220 grader.

Skölj pumpan och dela den på längden. Gröp ur det fröiga innanmätet. Skär klyftor av pumpan, med skalet och lägg i en form. Skalet blir mjukt och går utmärkt att äta.
Skär bitar av vitlök och chili och blanda med övriga ingredienser i en stor mortel. Mortla ihop dem till en grov blandning. Häll över blandningen på pumpabitarna och gnid in den så att alla bitar blir insmorda. Fördela dem jämt i formen och rosta dem mitt i ugnen i ca 20 min. Höj till 270 grader, sätt på grillfunktion och rosta dem i ytterligare 5 minuter tills att pumpan fått fin färg. 


Chipotle fraiche 

  • 1 burk havre fraiche 
  • 1 tsk chipotle paste
  • 1/2 tsk agavesirap 
  • Lime och salt

Blanda havre fraiche, chipotle paste och sirap. Balansera upp syran med pressad lime och smaka av med lite salt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s