Zucchinibiffar med mynta och vegansk fetaost

När vi för 8 år sedan var på våra kompisars bröllop blev vi bjudna på en lakto ovo vegetarisk middagsbuffé. Bland alla goda maträtter fanns en som stack ut lite extra – biffar gjorda av zucchini, mynta och fetaost. Det var inte bara våra vänner som gifte sig den dagen, utan även de tre smakerna!

Sedan jag slutade med mjölk och ägg har jag av naturliga skäl inte ätit fetaost. Men så finns det ju nu en vegansk variant av fetaost på marknaden, så när vi häromdagen såg den i affären dök minnet av de goda zucchinibiffarna upp. Erik, som är biffmästaren här hemma gjorde ett försök och det blev jättelyckat! Vi åt biffarna ihop med potatis och en frisk vitvinssås. Otroligt gott!

Zucchinibiffar med mynta och feta

  • 600 g zucchini
  • 1 citron (zest och vätska)
  • 1 näve mynta
  • 200 g vegansk ”fetaost”
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl panko eller vanligt ströbröd
  • 1 dl havregrädde
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar
  • olja (olivolja eller naturell matolja) att steka i
  1. Riv zucchinin på ett rivgärn eller med mandolin. Lägg zucchinin i en bunke och blanda med salt. Låt den vätska ur sig ca 15 min.
  2.  Riv under tiden citronzesten och pressa citronvätskan i en annan bunke. Tillsätt havregrädde och panko och vispa ned vetemjölet. Vänd ned  grovhackad mynta, grovhackad fetaost och finhackad vitlök.
  3. Pressa ur vätskan ur zucchinin i en sil eller durkslag och blanda sedan med mynta- och fetaostblandningen. Tillsätt peppar efter smak.
  4. Hetta upp en stekpanna till medelhög temperatur och tillsätt några msk olja. Forma smeten till biffar och stek i några minuter på varje sida tills att ytan blivit knaprig.



Vitvinssås

  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 selleristjälk
  • olivolja
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 2 dl havregrädde
  • salt
  • peppar
  • ev maizena
  • Färsk gräslök
  1. Finhacka lök, morot och selleri. Bryn i några minuter på medeltemperatur i en kastrull med lite olivolja.
  2. Tillsätt vin och vatten och låt småputtra tills att hälften av vätskan reducerats (ca 10-15 min). Sila av grönsakerna.
  3. Tillsätt havregrädde och låt puttra ytterligare i ca 5 min. Tillsätt salt och peppar efter smak. Red ev av med lite maizena om såsen är för rinnig.
  4. Toppa med lite färsk gräslök.

Lämna en kommentar