Bönchili

Bönchili eller chili sin carne som det också kallas är en vardagsfavorit här hemma. Billigt, nyttigt, mättande och gott.

Vi kokar vår chili på öl och en massa goda kryddor. Hettan kan såklart justeras efter önskemål/tolerans. Chilin är som godast med en klick havre fraiche, färsk koriander, en limeklyfta och ett gott bröd.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 msk chilipulver
  • 1 msk spiskummin
  • 1/2 msk paprikapulver (gärna rökt)
  • 1/2 tsk kanel
  • 1 tetra förkokta kidneybönor
  • 1 tetra förkokta svarta bönor
  • 1 tetra förkokta blandade vita bönor
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 msk koncentrerad grönsaksfond
  • 1 flaska 33 cl ljus lager, lätt- eller folköl (se denna lista med veganska ölsorter).
  • 1/2 färsk chili (jalapeno, spansk chili eller liknande. Smaka av på slutet för att justera hettan)
  1. Hacka lök och vitlök och stek mjuk i en gryta, i olja
  2. Tillsätt alla kryddor och grönsaksfonden och stek i någon minut.
  3. Häll av bönorna och låt spadet rinna av. Rör ner i lökblandningen
  4. Tillsätt öl och krossade tomater och rör om
  5. Smaka av och hacka ner chili för extra hetta, alt lägg färsk chili på toppen vid servering
  6. Låt småputtra i ca 20 minuter, men gärna längre.
  7. Servera med gott bröd, en klick havre fraiche, färsk koriander och lime

/Agnes

Lämna en kommentar