Kräftoumph


Nu har kräftsäsongen pågått i några veckor och standard för vegetarianer och veganer brukar vara att äta kokt kronärtskocka vid dessa traditionella tillställningar. Kronärtskockan ska ju också plockas, sörplas och byggas skalberg med.

Kronärtskocka må vara fantastiskt gott, men det smakar ju inte direkt öl, salt och dill… Om du tidigare uppskattat kräftor men nu inte längre kan eller vill äta dem går det faktiskt att återskapa smaken av kräftköttet rätt väl!

Tipset kom från Agnes Lund som testat att tillreda fejkade kräftstjärtar genom att koka Oumph! i klassiskt kräftspad. Det lät spännande, och resultatet blev faktiskt riktigt bra! Oumphens tuggiga och trådiga konsistens passar perfekt, och den suger åt sig alla goda smaker i lagen. Jag som inte ätit kräftor på flera år njöt av att få känna den där klassiska smaken på tungan igen. Det enda negativa är att den kokade oumphen  inte är så speciellt dekorativ. Men att knöla ner den i knallröda fejkskal kände vi var att gå lite för långt. 

Kräftoumph

  • 1 paket oumph pure chunks, alt. andra sojabitar.
  • 8 dl vatten
  • 1 dl öl (gärna porter)
  • ca 5 krondill (utan stjälk)
  • 1 msk salt
  • 1 ml ättikssprit
  • 3 krm socker
  • 1 tsk rödbetssaft (inte nödvändigt)

Koka upp vatten, öl, ättikssprit, socker, salt och krondill. Lägg i den frysta oumphen och låt koka i ca 10 min.

Häll upp i en skål eller burk och låt svalna i kylen tills servering. 

4 reaktioner till “Kräftoumph

Lämna en kommentar