Denna kaka är som en chokladfondant, men med havtornskräm i mitten istället för choklad. Smakkombinationen av choklad och den sötsyrliga havtornen är ljuvlig! Och utseendet passar utmärkt nu i Halloween-tider!
Havtornsfondant
- 4 dl havtorn (frysta)
- 2 msk vatten
- 1 dl socker
- 4 msk finhackad morot
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl socker
- 0,75 dl kakao
- 1 krm salt
- 1/2 tsk bakpulver
- 1,5 dl mandelmjölk
- 1 dl neutral olja (t.ex. raps)
- 50 g mjölkfri mjölkchoklad
- Tillbehör: t.ex. florsocker, smält choklad, havtorn, physalis, växtglass, eller växtgrädde.
Koka upp havtorn med vatten. Låt sjuda i cirka 5 minuter. Mixa med stavmixer och sila bort kärnorna. Finhacka morot i milimetersmå tärningar och rör ner. Värm upp röran på nytt och rör ner sockret tills att det löst sig. Låt svalna.
Häll ner röran i en behållare och ställ in i frysen i ca 2 timmar. Rör om då och då. Konsistensen ska vara lite som sorbét när den är redo att användas.
Blanda mjöl, socker, kakao, salt och bakpulver i en bunke. Vispa ihop mandelmjölk och olja i en annan bunke och vänd ner vätskan i mjölblandningen, dvs vänd några gånger tills att de blandats, men rör inte för mycket.
Finhacka choklad.
Olja insidan av 4 små porslinsformar (créme brulée-formar). Klipp ut 4 runda bitar av bakplåtspapper och lägg i botten på formarna.
Häll upp smeten i en tredjedel av formen. Strö lite choklad i mitten av smeten och skeda 1-2 tsk havtornsröra på den hackade chokladen. Häll försiktigt över smet upp till kanten på formerna så att havtornsröran hamnar i mitten.
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 13 minuter. Låt svalna i någon minut och vänd därefter ut kakorna på serveringsfat. Dekorera med resterna av havtornsröra, florsocker och ev. smält choklad, glass eller växtgrädde. Njut!