Havtornsfondant 

Denna kaka är som en chokladfondant, men med havtornskräm i mitten istället för choklad. Smakkombinationen av choklad och den sötsyrliga havtornen är ljuvlig! Och utseendet passar utmärkt nu i Halloween-tider! 



Havtornsfondant

  • 4 dl havtorn (frysta)
  • 2 msk vatten
  • 1 dl socker
  • 4 msk finhackad morot
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 0,75 dl kakao
  • 1 krm salt
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1,5 dl mandelmjölk
  • 1 dl neutral olja (t.ex. raps)
  • 50 g mjölkfri mjölkchoklad
  • Tillbehör: t.ex. florsocker, smält choklad, havtorn, physalis, växtglass, eller växtgrädde.

Koka upp havtorn med vatten. Låt sjuda i cirka 5 minuter. Mixa med stavmixer och sila bort kärnorna. Finhacka morot i milimetersmå tärningar och rör ner. Värm upp röran på nytt och rör ner sockret tills att det löst sig. Låt svalna. 

Häll ner röran i en behållare och ställ in i frysen i ca 2 timmar. Rör om då och då. Konsistensen ska vara lite som sorbét när den är redo att användas.

Blanda mjöl, socker, kakao, salt och bakpulver i en bunke. Vispa ihop mandelmjölk och olja i en annan bunke och vänd ner vätskan i mjölblandningen, dvs vänd några gånger tills att de blandats, men rör inte för mycket.

Finhacka choklad.

Olja insidan av 4 små porslinsformar (créme brulée-formar). Klipp ut 4 runda bitar av bakplåtspapper och lägg i botten på formarna.

Häll upp smeten i en tredjedel av formen. Strö lite choklad i mitten av smeten och skeda 1-2 tsk havtornsröra på den hackade chokladen. Häll försiktigt över smet upp till kanten på formerna så att havtornsröran hamnar i mitten. 

Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 13 minuter. Låt svalna i någon minut och vänd därefter ut kakorna på serveringsfat. Dekorera med resterna av havtornsröra, florsocker och ev. smält choklad, glass eller växtgrädde. Njut!

Lämna en kommentar