3 sorters hyvelbara veganostar


Har blivit lite smått beroende av dessa grymt goda ostar. Bra konsistens och enkla att hyvla skivor. Dessutom är det endast fantasin som sätter gränser vad gäller variation på smaksättning. Ett tips är att göra trippelsats då de är försvinnande goda. Ostarna står sig minst en vecka i kylskåp, men själv har jag bara lyckats behålla dom max tre dagar innan de tagit slut. 

Grundrecept 

  • 1 dl cashewnötter
  • 0,5 tsk lökpulver
  • 0,5 dl b-jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm gurkmeja
  • 0,75 dl rivna morötter
  • 3 dl vatten
  • 1 msk citronjuice 
  • 1 msk agar-agar pulver

Mixa cashewnötter, lökpulver, b-jäst, salt  och gurkmeja i en matberedare eller mixer. Lägg morötterna i en kastrull med vatten och koka upp och låt sjuda i 10 min. Tillsätt därefter agar-agar och låt sjuda ytterligare ett par minuter. Mixa sedan vätskan med citron och den torra nötblandningen. Tillsätt i detta steg smaksättningsförslagen nedan eller skippa det helt om du vill ha en naturell ost. Eller ta valfria örter du har hemma och experimentera fram en egen favorit! 

Häll ner oströran i en rund plastbehållare och låt svalna i kyl ca 1 h. Vänd sen ut osten på en ostbricka. Osten lossnar lättare om du klämmer lite på behållarens ytterkanter. Receptet räcker till en ost i storleken ca 10 cm i diameter och ca 8 cm hög. Har även provat att forma ost i runda keramikbehållare men hårda behållare gör det lite svårare att få osten att lossna. I värsta fall får du äta med sked 🙂

Cashewost enligt grundrecept. Otroligt god även utan extra kryddsättning.

Smaksättning oliv/tomat/dill

  • 7 urkärnade Kalamataoliver 
  • 3 soltorkade tomater 
  • 1 tsk torkad eller färsk dill
Inte den snyggaste av ostar direkt, men grymt god! Oliverna, tomaterna och dillen gör den lite mer smulig än de andra ostarna, men den går bra att hyvla och smakar underbart. Denna var ungarnas favorit.

Smaksättning chili/koriander

  • 1/3 röd chili
  • 2 msk hackad koriander
  • 1 tsk paprikapulver

Den här gör sig bäst som dessertost (dvs ät som den är), för den har en subtil smak av chili och koriander som kommer fram mer och mer ju mer man äter. Den är smått beroendeframkallande.

9 reaktioner till “3 sorters hyvelbara veganostar

  1. Vilken fantastisk ost! Gjorde en enligt grundreceptet idag och den blev supergod! Går bra att hyvla också! Smälter den om man har den i ugnen?

    Gilla

  2. Hej!
    Kan man göra denna utan bjäst? eller ersätta m ngt annat? Och är det pulver agar du använder alltså? Inte flingor?

    Mvh
    Frida

    Gilla

    1. Hej! Utan bjäst blir det inte så kul smak. Bjästen tillför ju en ostig smak. Så nja, utan bjäst blir det mer en morotspaté. Japp, agar-agarpulver. Om flingor ska användas behövs mycket mer för att det ska binda bra.

      Gilla

  3. Detta ser underbart ut, ska definitivt prova att göra den naturella varianten ikväll! Men jag känner mig något förvirrad kring morötterna.. Ska de kokas i samma 3 dl vatten enligt ingredienslistan och sedan ska allt mixas i smeten? Är det detta som menas när du refererar till ”vätskan”? 🙂
    Tack!

    Gilla

Lämna en kommentar