3 sorters hyvelbara veganostar


Har blivit lite smått beroende av dessa grymt goda ostar. Bra konsistens och enkla att hyvla skivor. Dessutom är det endast fantasin som sätter gränser vad gäller variation på smaksättning. Ett tips är att göra trippelsats då de är försvinnande goda. Ostarna står sig minst en vecka i kylskåp, men själv har jag bara lyckats behålla dom max tre dagar innan de tagit slut. 

Grundrecept 

  • 1 dl cashewnötter
  • 0,5 tsk lökpulver
  • 0,5 dl b-jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm gurkmeja
  • 0,75 dl rivna morötter
  • 3 dl vatten
  • 1 msk citronjuice 
  • 1 msk agar-agar pulver

Mixa cashewnötter, lökpulver, b-jäst, salt  och gurkmeja i en matberedare eller mixer. Lägg morötterna i en kastrull med vatten och koka upp och låt sjuda i 10 min. Tillsätt därefter agar-agar och låt sjuda ytterligare ett par minuter. Mixa sedan vätskan med citron och den torra nötblandningen. Tillsätt i detta steg smaksättningsförslagen nedan eller skippa det helt om du vill ha en naturell ost. Eller ta valfria örter du har hemma och experimentera fram en egen favorit! 

Häll ner oströran i en rund plastbehållare och låt svalna i kyl ca 1 h. Vänd sen ut osten på en ostbricka. Osten lossnar lättare om du klämmer lite på behållarens ytterkanter. Receptet räcker till en ost i storleken ca 10 cm i diameter och ca 8 cm hög. Har även provat att forma ost i runda keramikbehållare men hårda behållare gör det lite svårare att få osten att lossna. I värsta fall får du äta med sked 🙂

Cashewost enligt grundrecept. Otroligt god även utan extra kryddsättning.

Smaksättning oliv/tomat/dill

  • 7 urkärnade Kalamataoliver 
  • 3 soltorkade tomater 
  • 1 tsk torkad eller färsk dill
Inte den snyggaste av ostar direkt, men grymt god! Oliverna, tomaterna och dillen gör den lite mer smulig än de andra ostarna, men den går bra att hyvla och smakar underbart. Denna var ungarnas favorit.

Smaksättning chili/koriander

  • 1/3 röd chili
  • 2 msk hackad koriander
  • 1 tsk paprikapulver

Den här gör sig bäst som dessertost (dvs ät som den är), för den har en subtil smak av chili och koriander som kommer fram mer och mer ju mer man äter. Den är smått beroendeframkallande.

Annonser

4 thoughts on “3 sorters hyvelbara veganostar

  1. Vilken fantastisk ost! Gjorde en enligt grundreceptet idag och den blev supergod! Går bra att hyvla också! Smälter den om man har den i ugnen?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s