Shiitakewok, rispuck och krämig currysås 


Nu för tiden finns det så mycket mer än bara champinjoner att välja på om man är ute efter färsk svamp. Shiitake, en japansk mycket smakrik svamp med bra tuggmotstånd, finns numera i de flesta butiker. Här har vi gjort en vitlöks- och ingefärsdoftande shiitakewok med mycket grönsaker serverad med en krämig currysås. Till detta serveras en rispuck på jasminris och svarta bönor.

Krämig currysås

  • 1 spansk röd chili
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk finhackad ingefära
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 burkar kokosgrädde
  • 2 burkar krossade tomater 
  • 2 msk ljus soja
  • 1 dl mixade cashewnötter

Stek finhackad chili, vitlök och ingefära i en skvätt olja på medeltemperatur. Tillsätt paprikapulver kokosgrädde och de krossade tomaterna. Låt småputtra utan lock i ca 30 min. Mixa under tiden nötterna i en matberedare. Tillsätt de mixade nötterna och därefter soja till önskad sälta. 

Rispuck

  • 4 portioner jasminris 
  • 1 burk svarta bönor

Koka riset enligt anvisning. Låt svala något. Skölj bönorna i kallt vatten. Vänd bönorna i riset och lägg ris och bönorna i små runda skålar som sedan vänds uppochner på tallrikar för att bilda ”rispuckar”

Shiitakewok

  • 0,5 dl ljus sojasås
  • 0,5 dl kaprisspad
  • 0,5 msk sesamolja 
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 pressad lime
  • 1,5 msk mirin
  • 300 g shiitake
  • 1 stor morot
  • 2 st pak choi
  • 1 chili
  • 3 st salladslökar
  • 1/2 dl cashewnötter 
  • 1 näve koriander


Gör woksåsen genom att vispa sojasås, kaprisspad, sesamolja, lime och mirin i en skål. Stek finhackad vitlök, chili, morot och shiitake hastigt på hög temperatur i en wokpanna tillsammans med ca hälften av woksåsen. Fräs därefter hastigt grovt skuren pak choi och hackad salladslök i wokpannan. Servera omgående tillsammans med rispucken, currysåsen och hackad koriander. 

Lämna en kommentar