Mapo tofu, eller den koppärriga kärringens tofu, är en helt fantastisk rätt som härstammar från Sichuanprovinsen i Kina. Sichuanpeppar, fermenterade svarta bönor & chilipasta (kan köpas på asiatiska matbutiker) samt tofu står givetvis i fokus i denna starka rätt men här har vi även tillsatt pulled havre istället för nöt- eller fläskkött som oftast ingår i rätten.
Recept
- 2 msk sichuanpeppar
- 1 gul lök
- 1 msk ingefära
- 4 vitlöksklyftor
- 100 g grovhackade champinjoner eller shiitake
- 240 g pulled havre (tomatsmak)
- 3 msk fermenterade svarta bönor & chilipasta
- 6 dl vatten
- 1 msk ljus soja
- 100 g long beans eller haricots verts
- 300 g silkentofu
- Rosta sichuanpeppar i en het stekpanna i ca 1 min under omrörning. Låt svalna något och mortla sedan pepparn.
- Hetta upp en stekpanna till medeltemperatur och tillsätt en skvätt neutral olja. Finhacka och stek löken, vitlöken och ingefäran mjuk.
- Grovhacka svampen och stek någon minut.
- Tillsätt pulled havre samt bön & chilipastan och stek ytterligare någon minut. Tillsätt vatten och soja och låt röran småputtra i ca 10 min. Om konsistensen är för lös är det bara att tillsätta lite majsstärkelse utrört i vatten.
- Skär under tiden silkentofun i 2 cm stora kuber samt dela bönorna i 2 cm långa stavar.
- Rör ned tofun och bönorna försiktigt (så att inte tofun går sönder) i grytan och låt småputtra ytterligare någon minut.
- Servera med ris