Mapo tofu

Mapo tofu, eller den koppärriga kärringens tofu, är en helt fantastisk rätt som härstammar från Sichuanprovinsen i Kina. Sichuanpeppar, fermenterade svarta bönor & chilipasta (kan köpas på asiatiska matbutiker) samt tofu står givetvis i fokus i denna starka rätt men här har vi även tillsatt pulled havre istället för nöt- eller fläskkött som oftast ingår i rätten.

Recept

  • 2 msk sichuanpeppar
  • 1 gul lök
  • 1 msk ingefära
  • 4 vitlöksklyftor
  • 100 g grovhackade champinjoner eller shiitake
  • 240 g pulled havre (tomatsmak)
  • 3 msk fermenterade svarta bönor & chilipasta
  • 6 dl vatten
  • 1 msk ljus soja
  • 100 g long beans eller haricots verts
  • 300 g silkentofu
  1. Rosta sichuanpeppar i en het stekpanna i ca 1 min under omrörning. Låt svalna något och mortla sedan pepparn.
  2. Hetta upp en stekpanna till medeltemperatur och tillsätt en skvätt neutral olja. Finhacka och stek löken, vitlöken och ingefäran mjuk.
  3. Grovhacka svampen och stek någon minut.
  4. Tillsätt pulled havre samt bön & chilipastan och stek ytterligare någon minut. Tillsätt vatten och soja och låt röran småputtra i ca 10 min. Om konsistensen är för lös är det bara att tillsätta lite majsstärkelse utrört i vatten.
  5. Skär under tiden silkentofun i 2 cm stora kuber samt dela bönorna i 2 cm långa stavar.
  6. Rör ned tofun och bönorna försiktigt (så att inte tofun går sönder) i grytan och låt småputtra ytterligare någon minut.
  7. Servera med ris

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s